HomeNOVOSTIBIHNADA BUDISAVLJEVIĆ OTVORILA DUŠU: Kako su izgledali trenuci kada joj je saopćeno...

NADA BUDISAVLJEVIĆ OTVORILA DUŠU: Kako su izgledali trenuci kada joj je saopćeno da je preminuo Josip Broz Tito?

Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz ispričala je kako su izgledali trenuci kada joj je saopćeno da je Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik SFRJ preminuo.

U dokumentarno – igranoj seriji ‘Jovanka Broz i tajne službe’ Jovankina sestra Nada Budisavljević ispričala je brojne nepoznate detalje iz života Jovanke i Tita.

U epizodi koja je prikazana u ponedeljak, Nada je ispričala kako je u Užičkoj 16 izgledao 4. maj 1980. godine.

“Našla sam je, zagrlile smo se, plakale, tako… Onda mi je rekla da je pre nego što su saopštili na vestima došao neki Dragosavac, zagrebački političar, samo je ušao na vrata, rekao joj ‘Tito je umro’, okrenuo se i izašao”, kroz suze je ispričala Nada te je dodala:

“Jedino Indira Gandi i Sirimavo Bandaranaike nisu poverovali zvaničnoj verziji da Jovanka ne želi nikog da primi. One su došle kod nje da joj izjave saučešće. U kući u kojoj pre nije bilo nikoga i ničega odjednom su se stvorili konobari, čaj, kolači, sekretari, prevodioci i slično”, objasnila je Jovankina sestra u ovom ostvarenju.

Između ostalog, Nada je objasnila da su se Jovanka i ona o zdravstvenom stanju Tita koji se liječio u Ljubljani informisale na dva načina.

“Nas dve smo pratile tu njegovu bolest i biltene preko televizije. Iz novina smo saznavale zdravstveno stanje. Očajavale smo jedna i druga. Tito za mene je bio zamena za oca. Njegova bolest i gubitak je isto mene bolno dirala kao i Jovanku, mada ne baš toliko, ali sam isto tako strašno preživljavala. I za nju i za njega”; kroz suze je ispričala Jovankina sestra Nada.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments