HomeNOVOSTIPOLITIKANOVI ŠOK ZA SRBIJU: Uoči zajedničke sjednice Kosova i Albanije stigao zahtjev...

NOVI ŠOK ZA SRBIJU: Uoči zajedničke sjednice Kosova i Albanije stigao zahtjev za glasanje o UJEDINJENJU U KONFEDERACIJU

Danas se u Albaniji održava zajednička sjednica kosovske i albanske skupštine povodom obilježavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije.

„Na zajedničkoj sjednici poslanika parlamenata Albanije i Kosova sutra glasajte za ispravljanje istorijske nepravde – Za uniju Albanije i Kosova u konfederaciju albanske države“, oglasio se sinoć zastupnik PDK, Bekim Haxhiu.

Nakon što je Kosovo obilježilo 14 godina od proglašenja nezavisnosti, a uoči obilježavanja 110. godišnjice albanske nezavisnosti, ovaj zastupnik poručuje:

„Da se ujedinimo u jednu državu, sa jednom vladom i sa jednim senatom i dva kongresa Kosova i Albanije“.

Tvrdi da je vrijeme za „važne odluke za naciju“.

„Da sačuvamo albanski identitet i da zajedno budemo tamo gdje nam je mjesto – u Evropskoj uniji“, naveo je.

Kaže i da je sada potrebna hrabrost predstavnika Albanije i Kosova i „akcija za suštinske i vizionarske odluke za narod“.

„Ovo je moguće, ovo je put nacionalnog jedinstva ka albanskoj konfederaciji“, poručio je on, uputivši zahtjev predsjednicima parlamenata Kosova i Albanije.

„Kao predstavnik naroda, izabrani zastupnik u Skupštini Kosova, molim predsjednicu Skupštine Albanije, Linditu Nikolai i predsjednika Skupštine Kosova, Glauka Konjufcu, da se na sutrašnjoj sjednici – na sjednici zastupnika Albanija i Kosovo u Tirani, glasa: Za uniju Albanije i Kosova u Konfederaciju albanske države“, poručio je.

Kaže da je to pravi put.

„To je amanet palih boraca albanskog naroda tokom vijekova, koji su pali na oltaru slobode, sa idealom nacionalnog jedinstva“, zaključuje.

Danas se u Albaniji održava zajednička sjednica kosovske i albanske skupštine povodom obilježavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije. Prisutnima će se obratiti predsjednica Skupštine Albanije i predsjednik kosovskog parlamenta. Najavljeno je obraćanje kosovskog premijera i premijera Albanije, a potom i obraćanja ministara i zastupnika iz Prištine i Tirane, javlja Kossev.

Osim zajedničke sjednice, očekuju se i druge manifestacije. U ponedeljak je, povodom albanskog dana zastave, neradni dan i na Kosovu.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments