HomeNOVOSTIBIHOglasila se Izetbegović: Škrijelj javno manifestira mržnju prema SDA i meni

Oglasila se Izetbegović: Škrijelj javno manifestira mržnju prema SDA i meni

Nakon današnje odluke sa sjednice Senata UNSA da se Sebiji Izetbegović oduzme zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, oglasila se i sama Izetbegović. Podsjećamo, van snage je stavljena odluka iz 2014. godine kada je Izetbegović izabrana za redovnu profesoricu. Za ovu odluku je glasalo 30 članova Senata. Izetbegović je kazala da se radi o isključivo politički motiviranom procesu.

U vezi sa odlukama Senata i rektora Univerziteta u Sarajevu koje su usmjerene na osporavanje zvanja magistra nauka koje sam stekla na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali i na oduzimanje akademskog zvanja redovne profesorice u koje sam birana na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, želim istaknuti da se radi isključivo o politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje lične diskreditacije“, kazala je Izetbegović u saopćenju.

“Način na koji se to radi zasigurno će ostati upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja Univerzitetom u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure. Pokazani stepen kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Unvierziteta u Sarajevu zasigurno nije zabilježen u dosadašenjm radu Univerziteta u Sarajevu. Takvo nešto moguće je isključivo u zaslijepljenosti mržnjom i netrpeljivošću koju rektor Škrijelj javno manifestira, kako prema SDA, tako i u odnosu na moju ličnost“, dodala je.

Izetbegović navodi da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku.

Da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku u čijem provođenju se ne poštuju osnovni pravni postualti potvrđuju brojna kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta, a na koje se rektor Škrijelj voli pozivati.

U prilog ovakvoj tvrdnji dovoljno je samo ukazati na činjenicu da Senat nikada nije donio opći akt na osnovu kojeg bi se ovakvi postupci mogli uopšte provoditi, da rektor svojevoljno i neovolašteno preuzima ingerencije Senata i imenuje komisiju za navodno utvrđivanje činjeničnog stanja i analizu dokumentacije, da se predlažu i usvajaju odluke pozivanjem na Zakon o visokom obrazovanju, a da se istovremeno takvim prijedlozima odluka na najgrublji način krši upravo Zakon, da se odluke donose na osnovu nepotpuno utvrđenih činjenica i selektivno analizirane dokumentacije, da se za navodno počinjene nezakonistosti uopšte ne postavlja pitanje odgovornosti onih koji su u provođenju tih postupaka sudjelovali i još mnogo toga, jasno ukazuje da se radi o ciljnom i politički motiviranom pristupu“.

Još je navela da se logično pitanje postavlja kako je moguće steći zvanje magistra i biti biran u akademsko zvanje, a da za takve nezakonitosti niko ne odgovara!?

Logično je postaviti pitanje, kako je moguće nezakonito steći zvanje magistra na Medicinskom fakultetu i biti biran u akademsko zvanje na Univerzitetu, a da za takve navodne nezakonitosti niko, niti na Medicinskom fakultetu, niti na Univerzitetu ne dogovara. Ovakvim postupcima rektor Škrijelj ne samo da nanosi štetu meni, nego istovremeno, trajno i nepovratno, urušava ugled Univerziteta u Sarajevu.

Zbog svega navedenog, rektor Škrijelj će biti u prilici da svoje tvrdnje dokazuje činjenicama i dokazima u sudskim postupcima, ali i pred nadležnim tužilastvom, a ne samo rukama onih senatora koji svjesno ili nesvjesno pristaju biti sudionici perioda mračnjaštva na Univerzitetu u Sarajevu“, zaključila je Sebija Izetbegović.

Podsjećamo, ova odluka Senata UNSA dolazi nakon što je ranije Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i zastupnici SDA u Skupštini KS oduzeto zvanje magistra.

Prilikom poništenja akademskog zvanja Sebiji Izetbegović u obrazloženju Senata UNSA-e navedeno je da nije sporno samo to što njena diploma magistra nije dostavljena fakultetu već, kako je rektor UNSA Rifat Škrijelj tada pojasnio, da su ih sa Sveučilišta u Zagrebu obavijestili da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa ni samim time izdati uvjerenje o položenim ispitima zbog toga što ne postoji dokumentacija u dosjeu.

N1
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments