HomeNOVOSTIOGLASIO SE AMBASADOR UKRAJINE O MOGUĆEM PRIZNAVANJU KOSOVA: Evo šta je Tolkač...

OGLASIO SE AMBASADOR UKRAJINE O MOGUĆEM PRIZNAVANJU KOSOVA: Evo šta je Tolkač rekao o poziciji Kijeva

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je da je stav te zemlje principijelan po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i da Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Tolkač je rekao da je, nakon što je pročitao niz članaka u srpskim masovnim medijima u vezi sa intervjuom predsednika Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine Oleksandra Merežka, koji je inače jedan od potpisnika pisma koje su predsednici Spoljnpolitičkih odbora parlamenata više zemalja uputili SAD, Velikoj Britaniji i EU, može još jednom da istakne da je za Ukrajinu posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od strane svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica.
– Stav Ukrajine je principijelan i stabilan – Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije. Danas je za narod Ukrajine od vitalnog značaja da zaštiti sopstvenu slobodu i nezavisnost od ničim izazvane ruske agresije. Danas stotine Ukrajinaca ginu, a hiljade su teško povređene od strane ruskog osvajača. Ukrajinsko društvo, koje plaća visoku cenu za svoju slobodu, zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine. U tom kontekstu, moramo priznati nedvosmislen stav kosovskog rukovodstva u pogledu osude agresije Rusije na Ukrajinu, posebno pridruživanja sankcijama protiv agresora – poručio je Tolkač u saopštenju dostavljenom Kosovu onlajn.

On je dodao da stoga ne čudi što sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova.

– Stoga nije tajna da u ukrajinskom parlamentu postoji određeni broj poslanika – pristalica ideje o mogućem priznanju. Uostalom, oni slušaju mišljenje sopstvenih birača. Ukrajina, kao demokratska država koja poštuje slobodu govora, ne može ograničiti slobodno izražavanje drugih mišljenja političara, stručnih krugova ili javnosti. U uslovima sveobuhvatne agresije Rusije na Ukrajinu, za nas je posebno osetljivo pitanje javne i nedvosmislene osude ruskih zločina u Ukrajini i pružanja praktične pomoći u borbi protiv neprijatelja – rekao je Tolkač.

Ukrajinski ambasador je, međutim, želeo da istakne da pitanje formiranja i sprovođenja spoljne politike u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom pripada predsedniku Ukrajine, što se sprovodi preko Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.
– Ovaj stav ostaje nepromenjen. To je upravo ono što je Oleksandr Merežko izrazio u svom intervjuu. Nažalost, Srbija, iako se izjašnjava o podršci Ukrajini, razvija aktivan politički dijalog i ekonomsku saradnju sa zemljom agresorom i još se nije pridružila uvođenju sankcija državi agresoru. U srpskoj štampi se pojavljuju informacije o privatnim srpskim kompanijama koje pomažu agresoru da zaobiđe sankcije snabdevanjem delova za rakete i dronove koji ubijaju Ukrajince. Stoga još jednom pozivamo državu kandidata za članstvo u EU Srbiju da svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu agresije Ruske Federacije na drugu zemlju kandidata – Ukrajinu, uskladi sa stavom zajedničke evropske porodice. Uveren sam da će svaki praktičan korak srpske strane da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije biti snažan argument za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije – poručio je Tolkač.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments