HomeNOVOSTIBIHOSMANOVIĆ ŽESTOKO REAGOVAO: "Treba pokrenuti smjenu Tegeltije jer ..."

OSMANOVIĆ ŽESTOKO REAGOVAO: “Treba pokrenuti smjenu Tegeltije jer …”

“Ako se i otvori pitanje o smjeni Podžića, mišljenja je da će se pokrenuti i ona o smjeni Tegeltije”, naveo je.

Nakon što je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH zahtjev za smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH jer je odgodio vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači, uslijedile su brojne reakcije. Ovaj potez je komentarisao i Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Osmanović je ovu Tegeltijinu inicijativu ocijenio kao neodgovornu i neozbiljnu naglašavajući da on kao predsjedavajući Vijeća ministara krši zakon o radu ovog organa izvršne vlasti, kao i Poslovnik o radu.

“Jer ne sazvati sjednicu Vijeća ministara više od dva mjeseca je zaista neodgovorno i neozbiljno. U Poslovniku jasno je navedeno da se sjednica Vijeća ministara mora održavati na sedmičnom nivou. Također, zakon je pozvao sve ministre u Vijeću ministara da su obavezni raditi,a oni to ne mogu ako predsjedavajući ne saziva sjednice. Prema tome, ako se i pokreće eventualno neka inicijativa za smjenu Podžića, mislim da prije svega treba pokrenuti inicijativu za smjenu Tegeltije jer ne radi svoj posao. Podžić je dao sasvim jasno obrazloženje zbog čega je odgodio vojnu vježbu rekavši da će se one održati, ali ne sada kada je pandemija u porastu i njegova procjena je bila da to ne bi bilo dobro. Ako se i otvori pitanje o smjeni Podžića, mišljenja je da će se pokrenuti i ona o smjeni Tegeltije”, naveo je za N1.

Osmanović je pojasnio kako bi zapravo trebala izgledati procedura Podžićeve, ali i inače smjene ministra u Vijeću ministara.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u ovom slučaju Tegeltija, pokreće inicijativu za smjenu i dostavlja to na razmatranje oba Doma Parlamenta BiH. Kada je u pitanju Zastupnički dom, ta inicijativa mora dobiti opću i entitetsku većinu. U ovom slučaju, očekivati je da bi možda eventualno svih 13 zastupnika iz Republike Srpske od ukupno 14 glasalo ‘za’, ali se postavlja pitanje kako će glasati zastupnici iz Federacije BiH. Da bi ta inicijativa prošla iz FBiH bi morala glasati najmanje jedna trećina zastupnika, a to je 10. Ukoliko bi podržao HDZ tu inicijativu, onda bi najmanje pet zastupnika još iz FBiH moralo glasati da bi ona imala i opću i entitetsku većinu što smatram da je to u ovom slučaju nemoguće”, poručio je Osmanović.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments