HomeHRONIKAOVDE ŽIVI 40.000 SRBA, A MINIMALAC SVEGA 150 €: Čak ni IT...

OVDE ŽIVI 40.000 SRBA, A MINIMALAC SVEGA 150 €: Čak ni IT ne zarađuje baš najbolje, ovo je detaljan spisak plata po zanimanjima

Rusija je poslednjih decenija postala poželjna destinacija za radnike iz različitih delova sveta, uključujući i one sa Balkana. Iako se suočava sa specifičnim političkim izazovima, način života i kulturne sličnosti čine Rusiju idealnom destinacijom za radnike sa Balkana. Ne samo da imaju mogućnost da zarade više, već imaju i mogućnost da se u Rusiji osećaju kao u svojoj zemlji. Procenjuje se da u Rusiji trenutno živi oko 40.000 Srba.

Ruska ekonomija predstavlja važan deo svetskog ekonomskog pejzaža. Ova zemlja se ističe bogatim prirodnim resursima, što je ključni faktor njenog ekonomskog razvoja. Nafta, prirodni gas, ugalj, minerali i šume čine vitalnu osnovu ruske ekonomije, a energetski sektor često igra ključnu ulogu u njenim izvoznim aktivnostima.

Industrija takođe zauzima značajno mesto u ruskoj ekonomiji. Proizvodnja automobila, mašina, metala, hemikalija i drugih proizvoda doprinosi značajnom delu bruto domaćeg proizvoda (BDP). Moskva, kao glavni finansijski centar, igra ključnu ulogu u međunarodnim finansijskim tržištima, a ruski kapital trguje na globalnim berzama.
Međutim, ruska ekonomija nije savršena. Zemlja se suočava sa socijalnim pitanjima kao što su nejednakost, zdravstvo i obrazovanje. Pored toga, niska produktivnost, birokratija, korupcija i politička nestabilnost predstavljaju velike izazove.

Uprkos izazovima, ruska ekonomija i dalje nudi brojne mogućnosti za investitore i poslovne ljude. Razvoj sektora kao što su tehnologija, infrastruktura i energetska efikasnost može imati značajan uticaj na budući ekonomski rast Rusije. Razumevanje karakteristika i dinamike ruske ekonomije ključno je za one koji razmatraju poslovanje ili rad u ovoj zemlji.
Ruska rublja i evro

Da bismo u potpunosti razumeli kontekst plata u Rusiji, neophodno je da u obzir uzmemo paritet valuta. Nakon početka rata u Ukrajini, rublja je doživela sunovrat i odgoman pad, što znači da ukoliko bismo plate izražene u evrima posmatrali pre rata, one bi bile značajno veće nego sada.
PLATE U RUSIJI PO ZANIMANJIMA

Plate u Rusiji često su predmet raznih analiza i debata. Njihova dovoljnost za život zavisi od mnogo faktora, uključujući i geografsku lokaciju. Moskva, kao glavni grad i ekonomski centar, često nudi više plate u odnosu na ruralne ili manje razvijene delove zemlje. Ovo stvara značajne ekonomske razlike unutar same Rusije. Zavisnost od energetskog sektora i cena nafte na svetskom tržištu može značajno uticati na stabilnost i visinu plata.
1. Plate zanatlija

U većim gradovima kao što su Moskva i Sankt Peterburg, često ima više poslova za zanatlije nego u ruralnim područjima. Ovi gradovi su centri ekonomske aktivnosti i građevinske industrije, pa su potrebe za zanatlijama mnogo veće.

Njihove zarade takođe variraju i zavise od iskustva, veština i mesta rada. U većim gradovima, obično su nešto više, ali to često ide ruku pod ruku sa višim troškovima života. U manjim gradovima i ruralnim područjima, plate mogu biti niže, ali i troškovi života su obično manji.
Električar – 930 evra
Zidar – 780 evra
Frizer – 1.300 evra
Vodoinstalater – 680 evra
CNC programer – 1.240 evra
Lični vozač – 700 evra
Vozač autobusa – 940 evra
Viljuškarista – 690 evra
Čistač – 600 evra
Kasir – 510 evra
Kranista – 770 evra
Moler – 660 evra
2. Plate medicinskih radnika

Medicinski radnici u većim gradovima obično više zarađuju nego u manjim mestima, one zavise od specijalizacije, iskustva i oblasti rada. Farmaceuti i specijalisti često imaju visoke plate, dok se medicinske sestre i tehničari plaćaju nešto manje
Farmaceut – 720 evra
Vozač hitne pomoći – 520 evra
Anesteziolog – 900 evra
Zubar – 1.040 evra
Nutricionista – 610 evra
Doktor opšte prakse – 830 evra
3. Plate u IT sektoru

Programeri sa iskustvom i specijalizacijama kao što su veštačka inteligencija i blockchain često mogu očekivati astronomski visoke plate.
Front-end developer – 1.800 evra
Tester softvera – 1.050 evra
Senior developer – 2.400 evra
Senior programer – 2.300 evra
Scrum master – 1.300 evra
Sistem administrator – 980 evra
Developer mobilnih aplikacija – 1.740 evra
SQL programer – 1.680 evra
PHP programer – 1.820 evra
4. Plate ugostitelja

Ugostitelji u Rusiji često rade u promenljivim radnim uslovima, posebno tokom turističke sezone. Sezonski varijacije u poslu mogu uticati na stabilnost prihoda, ali takođe pružaju mogućnost za povećanje zarade tokom turističkih perioda.
Somelier – 870 evra
Recepcioner – 520 evra
Pomoćni konobar – 480 evra
Konobar – 600 evra
Glavni kuvar – 1.100 evra
Pomoćni kuvar – 480 evra
Šanker – 650 evra
MINIMALNA I PROSEČNA PLATA

U Rusiji postoji zakonski definisana minimalna plata, koja se obično povećava svake godine i ona je na nivou koji bi trebalo da obezbedi osnovne troškove života za pojedinca i njegovu porodicu.

Međutim, važno je napomenuti da minimalna plata u Rusiji obično nije dovoljna za pristojan život, posebno u većim gradovima kao što su Moskva i Sankt Peterburg, gde su troškovi života znatno viši. Prema najnovijim podacima, minimalac iznosi 158 evra, dok je prosečna plata značajno veća i iznosi oko 715 evra.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments