HomeNOVOSTIBIHOVO SE NE VIĐA ČESTO! Muslimani sahranili komšiju Srbina, koji je živeo...

OVO SE NE VIĐA ČESTO! Muslimani sahranili komšiju Srbina, koji je živeo sam, po pravoslavnom običaju. (VIDEO)

ŽIVIO SAM

 

Milan Lalušić (69), čovek koji je živeo sam u malom bosanskom selu Raštelica, doživeo je neobičnu, ali dostojanstvenu sahranu koju su mu organizovale njegove komšije muslimani. Bez porodice koja bi ga ispratila na poslednji počinak, Milanove komšije su preuzele tu odgovornost, pokazujući tako veliko poštovanje prema čoveku koji je bio deo njihove zajednice.

Milan je živeo skromno i bio poznat kao dobar i pošten čovek. Njegovi komšije su ga uvek doživljavali kao prijatelja i poštovali su njegov doprinos zajednici. Iako nije imao porodicu, Milan je bio aktivan član lokalne zajednice i doprinosio je na razne načine. Jedan od najvažnijih njegovih doprinosa bio je finansijska podrška izgradnji lokalne džamije, što je ostavilo dubok utisak na njegove muslimanske komšije.

Nakon Milanove smrti, komšije iz Raštelice, okupljene u džematu, odlučile su da organizuju njegovu sahranu. Džemat, kao osnovna organizaciona jedinica muslimanske zajednice, ujedinio je svoje članove u ovom humanom činu. Lokalni imam, Muamer ef. Mrkonja, zajedno sa predsednikom Mesne zajednice, Hazretom Subašićem, koordinisao je sve pripreme za sahranu.

Uprkos verskim razlikama, komšije su pokazale izuzetno poštovanje prema Milanu i njegovom pravoslavnom verovanju. Sahrana je održana na pravoslavnom groblju, a ceremonija je bila organizovana na način koji je prikladan za njegovu veru. Veliki broj džematlija prisustvovao je ispraćaju, iskopali su grob, obezbedili prevoz preminulog, i pružili sve počasti koje je Milan zaslužio. Njihova solidarnost i poštovanje prema pokojniku bili su očigledni na svakom koraku.

Imam Muamer ef. Mrkonja, nakon sahrane, ugostio je pravoslavne sveštenike koji su održali opelo. Sveštenici su pohvalili ovaj gest komšija, ističući važnost međusobnog poštovanja i saradnje među različitim verskim zajednicama. Ovaj događaj pokazao je kako ljudi, bez obzira na verske razlike, mogu zajedno raditi i živeti u harmoniji, čineći dobro jedni drugima.

RAŠTELICA

Džemat u Raštelici, kao osnovna i najmanja organizaciona jedinica muslimanske zajednice, ima važnu ulogu u životu svojih članova. On se sastoji od najmanje 100 muslimanskih domaćinstava koja žive na istom području i međusobno su povezana u izvršavanju zajedničkih verskih dužnosti. Kroz džemat, muslimani ostvaruju svoja osnovna verska prava, ali i razvijaju međusobnu solidarnost i podršku. Slučaj Milanove sahrane samo je jedan od primera kako džemat može da funkcioniše kao čvrsta zajednica koja brine o svim svojim članovima, bez obzira na njihovu veru.

ČOJSTVO

Ovaj događaj u Raštelici ostavio je dubok utisak na sve prisutne i širu javnost. Milan Lalušić će ostati upamćen kao dobar čovek koji je svojim životom i delima zadužio svoje komšije. Njegova sahrana, organizovana od strane muslimanskih komšija, predstavlja primer međusobnog poštovanja i ljubavi koje bi trebalo da bude inspiracija svima. Zajednica je pokazala kako se zajedničkim snagama može postići nešto veliko i plemenito, nadilazeći sve razlike koje nas mogu razdvajati.

Milane Lalušiću, neka ti je večna slava i hvala za sve što si učinio za svoju zajednicu. Tvoja priča će nastaviti da inspiriše mnoge, a tvoji komšije će te zauvek pamtiti s ljubavlju i poštovanjem.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments