HomeNOVOSTIPolicajci u Kolumbiji šokirali javnost, u čast Njemačke nosili nacističke uniforme

Policajci u Kolumbiji šokirali javnost, u čast Njemačke nosili nacističke uniforme

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque se izvinio javnosti nakon što su kadeti na policijskoj akademiji izazvali bijes javnosti oblačeći nacističke uniforme na događaju kulturne razmjene u čast Njemačke.
Fotografije ceremonije objavljene su u četvrtak na zvaničnom policijskom Twitter nalogu.

Studenti se vide obučeni u sivo-zelene uniforme Wehrmachta, a jedan od njih ima male brkove u stilu Adolfa Hitlera. Ostali su obučeni u crnu uniformu SS-a, sa crvenom trakom sa svastikom.

Njemačka crno-crveno-žuta zastava i baloni u istim bojama ukrašavali su prostoriju, na kojoj je bila i replika Luftwaffeovog aviona, kopije nacističkog vatrenog oružja i svastika na stolnjacima.

“Iz policijske akademije Simona Bolivara u gradu Tulua, organizujemo međunarodnu sedmicu sa državom gostom Njemačkom. Ovom kulturnom razmjenom jačamo znanje naših studenata policijske akademije”, navodi se na policijskom Twitter nalogu.

“Svako opravdavanje nacizma je neprihvatljivo i osuđujem bilo kakve demonstracije koje koriste ili upućuju na simbole koji se odnose na one koji su odgovorni za holokaust koji je odnio živote više od 6 miliona ljudi”, napisao je Duque na Twitteru u petak.

Policija je zbog toga smijenila šefa akademije.

Ministarstvo odbrane, pod čijim okriljem je kolumbijska policija, navelo je u saopštenju da njegove smjernice za obuku “ni na koji način ne predviđaju aktivnost poput one koja se dogodila juče”.

Njemačka i izraelska ambasada u glavnom gradu Bogoti izdale su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju “potpuno odbacivanje bilo kakvog oblika opravdavanja ili demonstracije nacizma”, prenosi Klix.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments