HomeNOVOSTIBIHPoruka iz NSRS: Očekivali smo uniforme koje će obući vojnici RS

Poruka iz NSRS: Očekivali smo uniforme koje će obući vojnici RS

Povlače li se Dodik i njegovi koalicijski partneri nakon pompeznih najava o vraćanju nadležnosti s državnog na entitetski nivo? Činjenica je kako datuma za održavanje posebne sjednice o toj temi još nema. Postoje samo najave za njeno održavanje, ali nakon redovne sjednice zakazane za 24. novembar. Iz opozicije kažu – “riječ je o kupovini vremena i predstavi za javnost”, a vlast kako ništa nije odloženo.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocijenio je, nakon nedavno održanog sastanka s liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, da postoji mogućnost da povuče odluke koje je donio ali i najavio, da bi mogli nastaviti razgovore o ekonomskom razvoju. A nakon sankcija kojima je zaprijetio, dio javnosti s pravom se pita, odlaže li se, zaista, odluka o vraćanju nadležnosti. Jer današnja sjednica Kolegijuma NSRS nije izrodila niti datume, niti konkretne prijedloge, smatra opozicija.

“Evo, ja i moj kolega Crnadak smo očekivali da će nam donijeti na ovaj Kolegijum, minimalno, uzorke uniformi koje će obući vojnici RS. Koliko mahalaju s tim. Koliko se ponose tim idejama kako treba podnijeti u Parlamentu RS izvještaj ili informaciju o prenesenim nadležnostima”, rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Jasno je da su se u SNSD-u i njihovoj koaliciji po hiljaditi put, nakon velike galame skupili, poklopili se i zavukli u mišiju rupu, bježeći od ovih tema”, naveo je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

Ništa nije odgođeno, jer nije bilo ni zakazano, pojašnjavaju predstavnici vlasti, pozivajući se na neophodnu metodologiju.

“Dakle, nije riječ o odgađanju, jer ova sjednica nije bila zakazana, a po Poslovniku, ovakve sjednice se održavaju na zahtjev onoga ko ima pravo da zakaže posebnu sjednicu”, pojašnjava Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

“Znam da nekome izgleda kao odugovlačenje, razvodnjavanje, ali svaki posao, reforma, koju treba da uradimo – bilo bi dobro da postoji određena informacija, analiza, izvještaj,na osnovu kojeg, onda donosimo odluku”, mišljenja je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Dok predstavnici opozicije sve glasnije ističu da neće učestvovati ni u jednoj odluci koja bi mogla da ugrozi mir u RS, ocjenjujući da su potezi vlasti, ustvari, predizborne taktike, predsjednica Željka Cvijanović, gostujući na Javnom servisu RS, ove navode demantuje, indirektno pozivajući opoziciju na razgovor.

“Što se tiče opozicije, da vi kažete da je to tema koja vas vodi do izbora, izborne pobjede i slično, pa što se oni ne bave tom temom? Što su oni pobjegli od svega toga? Ovo nema veze s tom pričom”, rekla je tom prilikom Cvijanović.

Podsjećamo, tokom nedavne posjete Banjaluci, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da su na stolu američke sankcije, ukoliko lider SNSD-a ostane pri dosadašnjim namjerama.

Video pogledajte ovdje

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments