HomeNOVOSTIBIH“Prijenosi nadležnosti”: Ko će vraćati kredite RS? Ide li Dodik kod Putina?

“Prijenosi nadležnosti”: Ko će vraćati kredite RS? Ide li Dodik kod Putina?

Ko će otplaćivati kredit MMF-a ako se Republika Srpska povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje, zabrinuto su upitali u pismu koje je šefica ove institucije uputila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiji. Iz MMF-a traže hitan sastanak Fiskalnog vijeća. Iako se obruč oko Milorada Dodika i saradnika steže, kako on, tako i vlasti u Republici Srpskoj, ne odustaju od planova o “prijenosu nadležnosti”.

MMF traži sjednicu Fiskalnog vijeća. U politiku, navode, ne žele ulaziti. No, povlačenje Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje, imalo bi ogormne ekonomske posljedice.

Proces secesije
“Na sastanku bismo željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju. Željeli bismo konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati pravovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući dug prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da UIO bude lišen naplate PDV-a”, navedeno je u pismu MMF-a.

Secesija je već na sceni. I Tužilaštvo je trebalo reagovati, mišljenja je ekspert za Ustavno pravo Nedim Ademović.

“Milorad Dodik zajedno sa jednom širom grupom ljudi koja je pripremila ovaj napad, i ja smatram da je politička stranka SNSD korištena kao organizacija preko koje su vršene kriminalne radnje, to je moje duboko uvjerenje i mislim da jedna grupa tužilaca Tužilaštva BiH nije uzalud odmah na samom početku tražila da se formira predmet, s obzirom da postoje sumnje da je izvršeno jedno ili više krivičnih djela, i oni preko institucija RS trenutno provode proces secesije u smislu izdvajanja iz pravnog sistema BiH“, naveo je Ademović.

Predstavnici međunarodna zajednica iako sveprisutna proteklih sedmica u BIH griješe što razgovore ne održavaju isključivo unutar zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine, umjesto što okupljaju lidere stranaka, smatra profesor s adresom u Londonu Neven Anđelić.

“Ja mislim da Zapad nastoji da odgodi uvođenje sankcija koliko god je to moguće, dok god postoji neka mogućnost da se dogovorom dođe do rješenja. Postoji još jedna stvar, politički akteri u postjugoslavenskim zemljama koji sami kreiraju krizne situacije i potom sebe nude kao rješenje za te krizne situacije”, naveo je Anđelić.

Susret s Putinom
Tako je i Milorad Dodik istrajan da on nije rušitelj Dejtona, naprotiv, da vraćanjem na, kako kaže, izvorne postavke, spašava BiH. Kaže da ne želi sukobe, nego miran razlaz. Te da je za dijalog, no ne i s visokim predstavnikom, na kojeg se i danas obrušio, upitan da prokomentariše informaciju da OHR formira eksperni tim za izradu zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom.

“Mi nemamo nikakve namjere da se pojavljujemo u Parlamentu BiH i da raspravljamo o tome. To je bilo navlačenje, to je bilo blefiranje svih prethodnih godina u kome se kao visoki predstavnik kao nešto predlagao a nije imao pravo. Parlamentarna skupština iz ko zna kojih razloga, pa dijelom i mi koji smo u tome učestvovali, odnosno predstavnici moje partije i drugih političkih partija naivno smo vjerovali da će biti moguće u dijalogu neke stvaBez stranaca, nema ni zajedničkog sastanka. Tako predstavnici institucija ili stranaka, svako na svoju stranu“, kazao je Dodik.

Nakon Janše, Orbana, Erdogana, Dodik najavljuje novi važan susret, no za sada je to, kaže, tajna. Sigurno će se u narednih par dana susreti s predsjednikom Srbije, potvrdio je to Aleksandar Vučić, koji potom putuje u Soči na susret s Vladimirom Putinom.

Video pogledajte ovdje

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments