HomeNOVOSTIBIHProfesorica iz Rijeke: Ne daj se Bosno barbarima s istoka i zapada

Profesorica iz Rijeke: Ne daj se Bosno barbarima s istoka i zapada

Beograd i Zagreb imaju 90 posto usuglašene stavove o Bosni i Hercegovini.

Izjavio je ovo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom summita Europska unija – Zapadni Balkan, gdje je, u prisustvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Ovo je, po analitičarima, najindikativnija poruka odaslana s neformalnog summita EU i zemalja Zapadnog Balkana, koji je u srijedu, 6. oktobra, održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Inače, Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarali su u srijedu u slovenskom Brdu kod Kranja, te je podvučeno da imaju slične stavove.

“Govorili smo o zapadnom Balkanu, čini mi se da nam je obojici zajedničko i da obojicu brine situacija u BiH, da ne ulazim u detalje, oko pitanja legitimnog predstavljanja i poštivanja Daytonskog sporazuma imamo slične stavove”, rekao je Vučić.

Indikativno je da vodstvo Hrvatske ni jednom riječju nije demantiralo Vučićev stav.

Ova Vučićeva izjava se poklapa sa pisanjem njemačkog lista TAZ (Die Tageszeitung) da “srpski i hrvatski političari žurno rade na razbijanju BiH. Iako je EU to registrirao nedostaje adekvatan odgovor”.

Poruke iz Slovenije i danas izazivju komentare na društvenim mrežama.

“Ma imaju i 100 posto. Ne daj se Bosno ovim barbarima s istoka i zapada”, napisala je na Twitteru profesorica filozofije i etike i kolumnistica iz Rijeke Vesna Rajnović.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo i ugledni bh. reditelj Dino Mustafić dodao je kako “putno toga govori da je na Balkanu ugrožen mir, posebno u Bosni”.

“Svi oni koji misle da je moguće zaustaviti srpski nacionalizam u BiH pod mentorstvom zvaničinog Beograda samo sa smjenom Dodika u velikoj su zabludi. Radi se o političko-ideološkom konceptu”, napisao je Mustafić osvrćući se na komentar Williama Montgomeryja, bivšeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i Srbiji, koji je izjavio kako se boji da bi na Balkanu moglo biti novih sukoba, s obzirom da nijedan problem u balkanskim zemljama nije riješen.

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, također, je dodao:

“Vi bi imali 100 posto usaglašene stavova o BiH ali samo kada bi je mogli podijeliti”, dodao je Kapetanović.

“Sve je isto, samo Miloševića i Tuđmana nema. Srbija i Hrvatska se samo oko BiH slažu”, dodao je novinar Ernad Metaj.

Radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments