HomeNOVOSTIBIHReakcija OHR-a na Dodikovo negiranje genocida

Reakcija OHR-a na Dodikovo negiranje genocida

Nižu se reakcije nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici. Iz Ureda visokog predstavnika BiH na upit N1 kako komentiraju negiranje genocida i da li će Cristian Schmidt neke poteze napraviti, odgovorili su: ”Na nadležnim organima BiH je da utvrde i poduzmu mjere protiv bilo kakvog kršenja Krivičnog zakona BiH, uključujući i odredbe o zabrani negiranja genocida”.

S druge strane majke Srebrenice osim od Tužilaštva reakciju upravo očekuju i od OHR-a. To im je, kažu, Cristian Schmidt i rekao prilikom susreta.

”Rekao je da je Zakon usvojen da svaka osoba koja bude negirala, tu su sankcije, kazne i to se mora poštovati – zakonski propisi, to je njegov odgovor. (N1: Da li ste razočarani jer sada nema njegove reakcije?) Naravno, kako da ne. Ima ovlasti da kazni,” izjavila je za N1 Nura Begović iz Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković smatra da je ova izjava Dodika svjesno fabrikovanje konflikta.

”Predsjednik eniteta je to svjesno rekao i to govori da se svjesno želi produkovati politički problemi, zašto – ne znam… Tužilaštvo je dužno da reaguje. Nisam optimista. Ne očekujem da sada bude drugačije nego što je bilo do sada”, poručio je Duraković.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari upozorili su da je od 2021. do 30. aprila 2022.godine, zabilježeno 693 slučajeva negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije, a da su tri najčešća oblika negiranja genocida osporavanje broja i identiteta žrtava, teorije međunarodnih zavjera i preispitivanje kredibiliteta sudova, te trijumfalizam i nacionalni historijski revizionizam.

 

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments