HomeNOVOSTIBIHSANKCIJE BI ZNAČILE I KOLAPS MANJEG BH. ENTITETA: RS u EU izvozi...

SANKCIJE BI ZNAČILE I KOLAPS MANJEG BH. ENTITETA: RS u EU izvozi 73,5 posto roba, ogroman deficit sa Srbijom, Rusijom…

Sankcije zemalja EU bi značile privredni kolaps entiteta RS…

Ukoliko Milorad Dodik nastavi sa destruktivnim aktivnostima kojima ugrožava Dejtonski sporazum te izazove sankcije koje ovih dana zagovaraju zemlje Evropske unije, bh. entitet RS bi se mogao suočiti sa nezapamćenim posljedicama. 

Ako se zemlje EU, s ciljem zaustavljanja nezakonitog djelovanja Dodika i njegovih poslušnika, odluče za uvođenje ekonomskih sankcija, to bi mogao značiti privredni kolaps entiteta. 

Kakve bi ekonomske posljedice mogle nastupiti, dovoljno je pogledati statističke podatke entitetskog zavoda, kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena ovog entiteta, prenose Vijesti.ba.

U prvih devet mjeseci 2021. godine, Bosna i Hercegovina je izvezla roba u vrijednosti od preko 10 milijardi KM, a od toga RS je izvezla 3,1 milijardu ili 31,49%.

Najvažniji podatak je činjenica da je entitet RS 73,5 posto robe izveo na tržište zemalja EU. 

Zanimljivo je da entitet RS sa mnogim zemljama EU ostvaruje trgovinski suficit (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Slovačka), dok sa Njemačkom, Italijom, Francuskom i Poljskom, ostvaruje deficit koji nije visoko izražen. 

Istovremeno, dok Dodik svake sedmice podnosi izvještaje u Beogradu, a predsjednik Srbije ga ubjeđuje u jačanje ekonomske saradnje, entitet RS je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario trgovinski deficit sa Srbijom u iznosu od 285 miliona KM, prenose Vijesti.ba.

Također, Dodikovi prijatelji Rusi, u ovaj entitet su izvezli robe u vrijednosti od preko 48 miliona KM, a uvezli 20 miliona, čime je entitet RS u prvih devet mjeseci ostvario deficit u iznosu od 28 miliona KM.

Trgovinska razmjena bh. entiteta RS sa Kinom je, najblaže rečeno – katastrofalna. Za devet mjeseci entitet RS je uvezao roba u vrijednosti od 314 miliona, a izvezao u vrijednosti od 10 miliona. Dakle, entitet RS je u deficitu preko 300 miliona KM. Robna razmjena sa Kinom je ubjedljivo najgora od svih evidentiranih zemalja.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments