HomeNOVOSTIBIHSastanak u Briselu / Pripremljen radni dokument: EU traži rješenje za BiH

Sastanak u Briselu / Pripremljen radni dokument: EU traži rješenje za BiH

Vijeće ministara vanjskih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljat će o situaciji na zapadnom Balkanu, a među prioritetima će biti situacija u BiH, doznaje Tanjug u Briselu.

Radni dokument pripremljen za ministre EU, konstatira da se politička situacija u BiH “naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada “efektivno blokirane”.

“Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu”, navodi se u tekstu radnog dokumenta Vijeća EU.

Očekuje se da će minsitri EU i ovoga puta pozvati bh. lidere da se umjesto međusobnih prepirki konstruktivno angažiraju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija dala kao mišeljenje povodom zahtjeva za kandidatski status BiH, piše Večernji.hr.

Izvori u Briselu navode kako su pojedine zemlje, na čelu s Nizozemskom izrazile posebnu zabrinutost zbog posljednjih događaja u BiH. Iako je Njemačka zaprijetila mogućim finansijskim sankcijama protiv “entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, na očekuje se da se o tome postigne konsenzus na razini EU 27.

U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatiraju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo “iskoristiti sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.

Prije svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom europskom putu. “Angažman institucija EU na visokoj razini i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu”, navodi se u dokumetu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedjeljak u Brisel.

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i saradnja s međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz “zajedničke posjete na visokoj razini i izjave i demarše”. Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments