HomeNOVOSTISKANDAL U SRBIJI RAZLJUTIO PLENKOVIĆA: "To je sramotno i nedopustivo. Reći ću...

SKANDAL U SRBIJI RAZLJUTIO PLENKOVIĆA: “To je sramotno i nedopustivo. Reći ću to lično Vučiću”

Negiranje hrvatskog jeziku u udžbeniku Republike Srbije sramotno je i nedopustivo, poručio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da će to reći srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

“Veleposlanstvo, ministarstvo vanjskih poslova i sve nadležne službe imaju jasnu zadaću da prosvjeduju prema institucijama Srbije”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka stranaka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

“Mislimo da je to sramotna politika”, dodao je.

Hrvatska očekuje da Srbija “ispravi takve anomalije u udžbenicima” kojima se pokazuje i “nedostatak poštovanja” prema susjednoj zemlji.

“Ne vidim koja je namjera i s kojom to mudrošću i pameću se to dogodilo. To ću reći osobno i predsjedniku Vučiću koji će biti danas i sutra u Sloveniji na samitu” EU-Zapadni Balkan, poručio je Plenković.

U udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku, poručivši da je to “vrh ledenog brijega društvenog konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji”, prenosi Hina.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments