HomeNOVOSTISrbi sa Kosova: Vučić će „zaklati vola za kilo mesa“, a mi...

Srbi sa Kosova: Vučić će „zaklati vola za kilo mesa“, a mi ćemo otići

Bivši predstavnik Građanske inicijative SDP Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice i predstavnik Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović iz Gračanice smatraju da je evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine loš po Srbe na Kosovu, odnosno da “definitivno nema ništa dobro za njih” i dovest će do iseljavanja i preostalih Srba sa Kosova. Obojica ističu da Srbija neće dobiti ništa, a Jakšić ukazuje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “zaklati vola za kilo mesa, a mi ćemo odavde otići”. Stojanović dodaje da se ovaj sporazum ne tiče samo života Srba na Kosovu, “već i toga šta država Srbija želi da ima na Kosovu u budućnosti”.

„I ovaj kao i svi prethodni sporazumi su loši po Srbe na Kosovu. Ono što smo vidjeli jučer je u stvari konačno faktičko priznanje Kosova od Srbije, sporazum definitivno nema ništa dobro za Srbe na Kosovu. Ukoliko je prvi Briselski sporazum iz 2013. doveo do iseljavanja trećine stanovništva, ovaj će dovesti do toga da ne ostane Srba na Kosovu, osim onih staraca koji će ostati ovdje da umru“, smatra Jakšić.

On u emisiji N1 televizije Newsnight kaže da su Srbi na Kosovu imali tendenciju da svoje mrtve prebacuju iz Prištine u Gračanicu, i iz južne u Sjevernu Mitrovicu i da misli da će sada oni koji odu u centralnu Srbiju da žive „povesti“ i svoje mrtve da ih tamo „presahrane“.

Stojanović: Srbija će dati političke ustupke ni za šta

Stojanović dodaje da ako ima nešto dobro u sporazumu to je pominjanje SPC-a, da treba da se dodatno zaštiti.

„Ali, i to nije previše precizno, i zabrinjavajuće je. Sve ove široke definicije su uvijek problematične u implementaciji, jer će se prištinska strana truditi da od svih ingerencija koje bi trebalo da budu u srpskim rukama stvori praznu ljušturu. Ove formulacije jesu zabrinjavajuće, ono što je isto karakteristično za ovaj sporazum je da se najmanje bavi ljudima, pobuđuje mnogo strahova“, smatra on.

Također, ističe i da je aneks, odnosno mapa puta vrlo zabrinjavajuća.

„Zabrinjavajuće je da se ZSO stavlja u ovaj paket, a ona je trebalo da bude oformljena prije bilo kakvog razgovora o novom sporazumu, čime je uslišen zahtjev (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koji je nerealan i neracionalan“, upozorava on.

Opširnije na portalu N1 Srbija.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments