HomeNOVOSTIBIHStevandić: Ako se Schmidt obrati bez našeg prisustva, onda priča Parlamentu FBiH

Stevandić: Ako se Schmidt obrati bez našeg prisustva, onda priča Parlamentu FBiH

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske za N1 je kazao da će predstavnici iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine glasati samo za one odluke koje su u interesu ovog entiteta te da će podržati smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, ali obraćanje Christiana Scmidta, visokog predstavnika neće.

Stevandić je rekao da neće ići na Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na kojem će se razmatrati obraćanje Christiana Schmidta, visokog predstavnika u ovoj državnoj instituciji.

“Ukoliko Kolegij odluči da se dozvoli obraćanje Christianu Schmidtu i ukoliko mi iz Republike Srpske ne budemo prisustvovali to je kao da se obraća Federaciji BiH plus Adil Osmanović. Tako da ne vidim njegovu svrhu obraćanja publikumu u BiH ukoliko Srbi iz RS ne prisustvuju. To je kao da se obraća Parlamentu FBiH”, naglasio je Stevandić.

Istakao je da su predstavnici iz RS zauzeli stav da će prema članu 2. sporazuma, a kada je u interesu RS glasati u Parlamentu BiH.

“Bilo bi neodgovorno da ne glasamo za smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH kada je potpuno jasno da je on prekršio i zakon i Ustav BiH. Bit će vrlo zanimljivo da li će kolege iz Parlamenta BiH glasati za njegovu odluku za koju i oni znaju da je kršenje i Ustava i zakona. To govori o tome da onda oni glasaju za uvođenje u bezakonje, u smislu da ako to može Sifet Podžić onda mogu i svi ostali i onda nemamo nikoga ko će primjenjivati zakon. Tako da ćemo mi glasati za njegovu smjenu, a mnogo nam je interesantnije kako će glasati Bošnjaci”, kazao je.

Dalje je naveo da nije dobio potvrdan odgovor opozicije o tome da li će doći na skupštinu.

“Ukoliko ne uđu na skupštinu to je dodatna poruka, neka vrsta nejedinstva ili ponižavanja institucija RS jer u članu 2 smo rekli da ćemo uvijek glasati kada je u interesu RS, a naravno ne vjerujem da opozicija smatra da glasanje za smjenu Sifeta Podžića nije u interesu RS. Ako ne dođu i ne glasaju onda su u korist Podžića”, poručio je Stevandić.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments