HomeNOVOSTIBIHU ponedjeljak protesti građana u blizini Ambasade SAD-a u Sarajevu

U ponedjeljak protesti građana u blizini Ambasade SAD-a u Sarajevu

Grupa građana koja je protestovala prije nekoliko dana ispred zgrade OHR-a zakazala je nove proteste. Ovaj put preko puta zgrade Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Protesti će biti održani u ponedjeljak, 1. novembra, s početkom u 10 sati.

Organizator Suad Đozić, kazao je kako će nastaviti sa protestima.

Zahtjeve koj će uputiti su sljedeći:

1. Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom;

2. Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)

3. Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.

4. Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

5. Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Podsjetimo, ova grupa građana protestovala je i ispred OHR-a.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments