HomeHRONIKAUŽIVO NA SEVERU KiM I DALJE TENZIJA: Predsednik i premijerka razgovarali o...

UŽIVO NA SEVERU KiM I DALJE TENZIJA: Predsednik i premijerka razgovarali o NOVIM MERAMA! Uhapšena još dvojica Srba

U selo Banjska u opštini Zvečan, situacija je mirna, ali krhka.

Podsetimo, juče je došlo do sukoba u kojem je poginulo četvoro Srba i jedan pripadnik kosovske policije. Juče su pronađena tri, a danas i telo četvrtog stradalog Srbina.

Svi prilazi Banjskoj i dalje su blokirani, a bezbednosna situacija još uvek napeta.
Hodočasnici iz Novog Sada se vratili kući

Hodočasnici iz Novog Sada bezbedno su stigli kući nakon što su dva dana bili zarobljeni u manastiru Banjska. Dočekao ih je radonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ovo su trojica ubijenih Srba

U nedelju rano ujutru oko 2.45 u selu Banjska na severu Kosmeta od hitaca pripadnika tzv. kosovske policije stradala su četvorica Srba. Tri tela pronađena su istog dana, a četvrto dan kasnije.

Trojica poginulih Srba su I.M, S.N. i B.M.
I.M. (50) bio je otac dvoje dece, a radio je kao vozač saniteta u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

S.N. (31) je bio iz Zvečana. Kako navode meštani, S.N. je bio pošten i dobar čovek.

B.M, koji je takođe nastradao juče, pre nekoliko meseci je postao otac.

Uhapšena još dvojica Srba

U Rajskoj banji večeras uhapšene su dve osobe srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su posedovale ilegalno oružje, saopštio je zamenik direktora kosovske policije na severu Veton Eljšani, piše Telegrafi, a prenosi Kosovo onlajn.

“Uhapšeni Srbi su zatečeni sa značajnom količinom oružja. Istrage će pokazati da li su imali veze sa napadima na kosovsku policiju”, rekao je Eljšani.

Brnabić: Sa predsednikom Vučićem razgovarali smo o merama koje treba da preduzmemo za naš narod!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Za nama su dva užasno teška dana. Zahvaljujući politici Aljbina Kurtija, svi smo bili svedoci užasnog krvoprolića na Kosovu i Metohiji. Ja sam upravo završila sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem , na kojem smo razgovarali o merama koje treba da preduzmemo i šta dodatno možemo da uradimo za naš narod, pre svega na Kosovu i Metohiji”, navodi premijerka i dodaje.
– Ali ono što je posebno teško, u ovako užasnim trenucima, je to što nijedna tragedija ne može da nas ujedini. Monstruozna je laž koju je objavio tajkunski dnevni list Nova, na svojoj naslovnoj strani u sutrašnjem izdanju, da je Aleksandar Vučić svu krivicu za krvoproliće prebacio na Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne postoji osoba u Srbiji koja nije jasno čula da je Aleksandar Vučić rekao da je jedini, jedini i isključivi krivac za krvoproliće na Kosovu i Metohiji, Aljbin Kurti i njegova politika. Ali za razliku od njih i političara koje podržavaju, koji su nemušto i bezumno, recimo, branili interese Republike Srbije, Aleksandar Vučić je u Unedinjenim nacijama, i juče ponovo u Beogradu, po ko zna koji put, ponovio da mi nikada, mi nikada nećemo priznati nezavisnost takozvane Republike Kosovo. I borićemo de protiv toga i borićemo se protiv laži. Borićemo se za našu zemlju i UVEK ćemo se boriti za naš narod. Živela Srbija! – navodi se u saopštenju predsednice Vade.

Petković: Srbi na KiM od sinoć prolaze kroz nezapamćen teror!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u jučerašnjim tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.

“Iz Beograda su u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica. To se juče nažalost i dogodilo. Uporno je Aljbin Kurti rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, dok nije prolivena krv na severu KiM. Sever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba”, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i dodao:
“Tokom stravičnih događaja u Zvečanu svedočili smo da su Kurtijeve specijalne jedinice monstruozno priželjkivale smrt Srba i grohotom se smejale se nad upucanim Srbima. Zbog toga podržavamo i zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu”.

“Od tog trenutka Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika. U srpske kuće od sinoć ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju. Tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas delovi kompleksa ‘Rajska banja’, a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj”.

Kompletnu izjavu Petra Petkovića pročitajte OVDE.

Američka kongresmenka podržala izjavu Vučića

Američka kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća Kokusa Kongresne Srbije, danas je objavila izjavu u vezi sa nasiljem na severu Kosova i Metohije.

– Nedavno nasilje na severu KiM je neprihvatljivo i iskreno cenim brzu osudu napada premijera Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i (tzv.) Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijalne eskalacije nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane Aljbina Kurtija. Zato sam ranije ovog meseca poslala pismo premijeru Kurtiju u kojem ga pozivam da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba. Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na KiM, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments