HomeNOVOSTIVarhelyi: EU će danas priznati kovid certifikate Srbije

Varhelyi: EU će danas priznati kovid certifikate Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je da će EU danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid certifikata izdatih u Srbiji.

Varhelyi je uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU rekao da ima dobre vijesti koje se tiču kovid certifikata Moldavije, Gruzije i Srbije:

„To znači da će putovanja biti mnogo lakša za građane ovih zemalja, ali takođe znači i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju“, rekao je Varhelyi.

Poslije Albanije i Sjeverne Makedonije, Srbija ċe biti treċa zemlja Zapadnog Balkana čije će kovid potvrde biti priznate i na teritoriji EU, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid, odnosno da imaju dovoljno antitela.

Do sada svega 18 država izvan EU imaju standardizovane COVID-19 potvrde.

Šefovi diplomatija zemalja EU raspravljaće danas u Briselu o Zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima Srbije i Kosova.

Kako je ranije saopštilo slovenačko predsjedništvo EU, Zapadni Balkan jedna je od tema u fokusu sjednice Savjeta EU za spoljne poslove kojom će predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments