HomeNOVOSTIBIHVojna vježba “Brzi odgovor 2021” još jednom pokazala sposobnost EUFOR-a i OS...

Vojna vježba “Brzi odgovor 2021” još jednom pokazala sposobnost EUFOR-a i OS BiH

U okviru vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 2021” održana je pokazna vježba, kao i Dan visokih zvanica. Cilj Brzog odgovora je pružiti podršku Bosni i Hercegovini u očuvanju sigurnog okruženja, kao i provjeriti sposobnost EUFOR-a da odgovorni na vanredne situacije odnosno da pozove velike snage u kratkom vremenskom periodu.

Krizna situacija. Ugrožavanje sigurnosti. Napad nepoznatih terorista. A onda… brza reakcija i neutralisanje opasnosti. Vojna vježba “Brzi odgovor 2021” još jednom je pokazala sposobnost EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

“Ona je pokazala spremnost da rasporedi svoje trupe da li kopnom ili zrakom u odgovoru na vanredne situacije. Pokazana je i spremnost da brzo pozove velike i rezervne snage ako je to potrebno”, kazao je Charles Fries, EEAS .

Glavni cilj misije je očuvanje mira. U BiH je tokom rata u misiji bio generalpukovnik Houdet koji ističe da je mir neprocjenjivo blago i da treba sve učiniti kako bi on bio očuvan.

“Sada, 25 godina kasnije, svaki put kad dođem ovdje i vidim ljude na ulici kako uživaju u životu, jasno mi je koliko je ogroman napredak urađen. Jako mi je drago i čini me neizmjerno sretnim što mladi ljudi ne znaju šta je rat, nisu iskusili strahote rata”, kazao je Brice Houdet, operativni komandant EUFOR-a.

Brzina, sposobnost, dobra pripremljenost
Vojnoj vježbi prisustvovali su brojni zvaničnici, poput ambasadora Velike Britanije i Amerike, te domaći zvaničnici i predstavnici Evropske Unije.

“Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da ova vrlo uspješna misija ostane ovdje… tražit ćemo sve potrebne sporazume i dogovore da se ta misija produži i da i dalje radi odličan posao koji i sada radi”, poručio je Johann Sattler, ambasador EU u BiH.

Vojnici će tako, najvjerovatnije, i narednih godina biti dio ove vježbe kojom se provjerava spremnost prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija. Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i KFOR-a, a integrisale su se sa svojim kolegama iz Turske i Mađarske, koji su dio stalnog bataljona EUFOR-a.

Brzina, sposobnost, dobra pripremljenost. Sve je to prikazano u okviru vojne vježbe Brzi odgovor. Svi vojnici iz osam država koliko ih je učestvovalo u ovoj vojnoj vježbi pokazali su veliku spremnost.

Video pogledajte ovdje

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments