HomeUncategorizedVučić: Već godinu dana upozoravam na incidente

Vučić: Već godinu dana upozoravam na incidente

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, komentirajući sukobe u kojima je u nedjelju ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz skupine naoružanih Srba, da već godinu dana unazad upozorava na moguće incidente na sjeveru Kosova, te da za njega trojica ubijenih Srba “nisu teroristi”.

Vučić je u razgovoru za RTS rekao da je Srbima na sjeveru Kosova “dozlogrdio teror Albina Kurtija” i prištinskih vlasti i da je “narod na rubu ustanka”.

Službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Vučić je, izrazivši sućut obiteljima svih nastradalih u nedjeljnom sukobu, rekao da je, “iako je ubojstvo albanskog policajca za svaku osudu”, za njega “kao predsjednika Srbije trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi”.

“Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona i Briselskom sporazumu od prije 11 godina, nema što tražiti na sjeveru, nema opravdanja (za ubojstvo) i za to će naši organi poduzeti odgovarajuće korake,” rekao je Vučić za RTS, naglasivši da su svi nastradali “obiteljski ljudi”.

Vlada Srbije proglasila je 27. rujna danom žalosti “zbog tragičnih događaja na Kosovu”, što je Vučić stavio u kontekst državnog ustava.

“Iz ugla Ustava Republike Srbije svi su državljani naše zemlje. Srbija ima dan žalosti i zbog trojice preminulih Srba i zbog ubijenog policajca. Ja mislim da je to civilizacijska odluka, ozbiljna i odgovorna”, rekao je Vučić.

On je zatražio da i prištinske vlasti i EULEX omoguće korektnu istragu i obdukciju kako bi se utvrdilo kako su ubijena i trojica Srba i kosovski policajac.

Vučić je izjavio da je potpredsjednik vodeće partije Srba na Kosovu, Srpske liste, Milan Radoičić – kojeg je policija Kosova označila kao organizatora i sudionika napada na KP u selu Banjska 24. rujna – trenutno u Srbiji i da nije ranjen kako tvrde mediji, ali će biti saslušan.

“On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa, uvjeren sam da će biti saslušan… Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao”, rekao je Vučić komentirajući snimke naoružane skupine koje je objavila policija Kosova, tvrdeći da je na njima i Radoičić.

Vučić je rekao da je “Kurti ujedinio sve Srbe na sve moguće načine” i poručio da sa Kosova “neće neće biti kolone kao iz Gorskog Karabaha, iako to svi očekuju i tome se nadaju”.

Srbijanski predsjednik je zamolio međunarodnu zajednici da dalje ne pritišće Beograd, ustvrdivši kako na zapadu “dobro znaju tko je za ovo kriv”, aludirajući na kosovskog premijera Albina Kurtija, s kojim pregovara pod pokroviteljstvom EU-a.

Vučić je ocijenio kako Srbija može više postići “u dogovoru s Amerikom nego s Europljanima”, rekavši da poštuje EU jer Srbija više od 60 posto trgovinske razmjene ima sa zemljama Unije.

On je za dužnosnike SAD-a rekao kako “ti ljudi pokušavaju sagledati neke stvari” i “s više razumijevanja promatraju stvari u Srbiji”.

“U našem odnosu s Amerikom ovo nam (sukob na sjeveru Kosova) nije trebalo, Kurtiju jest”, istaknuo je Vučić, ocijenivši da je “Kosovo na najprljaviji mogući način iskoristilo da pridobije podršku SAD-a u ovoj situaciji”.

On je ocijenio i da KFOR “ne bi maltretirao Srbe” kad bi preuzeo “prvi i drugi stupanj odgovornosti na sjeveru Kosova”, konstatirajući da je tijekom događaja u nedjelju na sjeveru “Kosovska policija odbila europsku pravosudnu misiju EULEX”.

Vučić je u utorak na sastanku s veleposlanicima država Kvinte – SAD, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske – zatražio snažnije angažiranje KFOR-a na sjeveru Kosova.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments