HomeNOVOSTIBIHŽELJKO KOMŠIĆ OŠTRO O IZBORNOM ZAKONU: "Ne može se pod pritiskom uvoditi...

ŽELJKO KOMŠIĆ OŠTRO O IZBORNOM ZAKONU: “Ne može se pod pritiskom uvoditi nešto za što je 150 hiljada glasača ZA, a milion glasača PROTIV”

“Primjetno je i to da ukoliko više probosanska strana pokazuje konstruktivnost i spremnost na dijalog, utoliko je pritisak angažovanih međunarodnih zvaničnika upravo veći na probosansku i građansku stranu”, tvrdi Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kao potpuno nekorektnu pristrasnost pojedinih međunarodnih zvaničnika angažovanih po pitanju ograničenih izmjena Ustava i izbornog zakona.

“Vidljivo je da angažovani međunarodni zvaničnici u znatnoj mjeri odstupaju od javnih politika zemalja koje predstavljaju. Prvo, potpuno je degradiran smisao dva pisma američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u kojima se izričito naglašava da je potrebno provesti ograničene izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, navodi Komšić.

On navodi kako je umjesto dosljednog poštivanja te preporuke, jasno da su međunarodni zvaničnici koji su angažovani po ovom pitanju, u prvi plan stavili izmjene Izbornog zakona, i zanemarili izmjene Ustava BiH, a presudama Evropskog suda za ljudska prava naložena je u prvom redu izmjena Ustava BiH.

“Drugo, kada međunarodni zvaničnici govore o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH, u drugi plan guraju provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava (naročito se izbjegava pominjanje presude u slučaju Zornić), a ističu potrebu provođenja presuda Ustavnog suda BiH”, nastavlja Komšić.

Komšić dodaje kako je kontekst toga naglašavanja provođenja presuda Ustavnog suda BiH potpuno pogrešan, jer je presuda po apelaciji Bože Ljubića provedena, dok s druge strane, jedino nije provedena presuda po njegovoj apelaciji koja se odnosila na ustavnost izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta FBiH i RS.

“Prema tome, činjenično stanje govori da zahtjevi HDZ-a nemaju nikakvo pravno uporište ni u presudama međunarodnih niti presudama domaćih sudova. Kada se ima u vidu ta činjenica potpuno je nejasno na osnovu čega angažovani međunarodni zvaničnici i dalje gaje pristrasnost prema zahtjevima HDZ-a koji su u suprotnosti i sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i sa presudama Ustavnog suda BiH”, rekao je Komšić.

Osim toga, kod angažovanih međunarodnih zvaničnika, posebno je vidljivo blagonaklono gledanje na prijedloge HDZ-a koji produbljuju etničke podjele u izbornom sistemu BiH, što je opet u potpunoj suprotnosti sa javnim politikama EU i SAD-a, dok s druge strane ne postoji potreban stepen razumijevanja prema mnogo konstruktivnijim prijedlozima probosanskih stranka, koji su na tragu javnih politika EU i SAD-a, ali i na tragu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Primjetno je i to da ukoliko više probosanska strana pokazuje konstruktivnost i spremnost na dijalog, utoliko je pritisak angažovanih međunarodnih zvaničnika upravo veći na probosansku i građansku stranu”, tvrdi Komšić te nastavlja, stranu kojoj se, vrijeđajući joj elementarnu inteligenciju, nudi da pod krinkom kozmetičkih promjena, pristane na etničku podjelu države Bosne i Hercegovine kroz produbljivanje etničkih podjela u izbornom sistemu BiH.

Ne može se pod pritiskom uvoditi nešto za što je 150 hiljada glasača ZA, a milion glasača PROTIV; takvo rješenje bilo bi neodrživo i izvor novih problema.

Uporedo s tim, dodaje on, HDZ uživa jednu potpuno relaksiranu poziciju, iako su rješenja koja zagovara sumrak demokratije i civilizacije.

“Ipak, kakva god pristrasnost angažovanih međunarodni zvaničnika bila prisutna, smatram da niko od predstavnika probosanskih stranaka nema pravo pristati na etničku podjelu države koja može imati dugoročne posljedice po njenu opstojnost.

Na to se nije pristalo ni u uslovima činjenja genocida i etničkog čišćenja niti u uslovima kada se pregovaralo u trenucima dok agresor masakrira naše građane i razara naše gradove.

“Historija neće oprostiti onima koji su potpisali kapitualaciju i podjelu države u uslovima mira, posebno kada se zna da to nije učinjeno ni uslovima kada su politike koje nastoje da pokore Bosnu i Hercegovinu vršile istrebljenje i uništenje”, zaključio je Komšić.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments