HomeNOVOSTIBIH1992.godine, na početku rata, Bošnjak je, uz kaparu, kupio dva bika, od...

1992.godine, na početku rata, Bošnjak je, uz kaparu, kupio dva bika, od Srbina. Evo šta je nakon toga bilo…

 

 

Na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, u malom mjestu kod Čelića, jedan Srbin po imenu Lazo se našao u teškoj situaciji. Prodavao je svoja dva bika iz nužde, pokušavajući se snalaziti u vremenima kada je rat već zahvatio cijelu zemlju. Njegov cilj nije bio samo prodati stoku, već i preživjeti te pratiti kuda će ga život odvesti u tim turbulentnim vremenima.

BITNO JE DA SI ČOVJEK

Jedan čovjek bošnjačke nacionalnosti, saznavši za Lazovu situaciju, odlučio je kupiti njegove bikove. Došao je kod Lazoa i upitao za cijenu. Lazo je, svjestan teške situacije, naveo svoju cijenu, ali čovjek mu je ponudio tek petinu vrijednosti, uz obećanje da će mu ostatak novca isplatiti nakon nekog vremena. U takvim okolnostima, Lazo nije imao luksuz birati; morao je pristati na ponudu, s mišlju “daj šta daš, nema se više vremena čekati”, ne nadajući se da će ikada dobiti preostali iznos.

VRIJEME POKAŽE KO JE ČOVJEK

Rat je prošao, ali nakon završetka, netko je došao Lazi pred kuću. Lazo, malo iznenađen, nije odmah prepoznao čovjeka. No, posjetitelj je podsjetio Lazoa da je kupio bikove od njega na početku rata te da mu duguje novac koji je obećao platiti. Iako je rat donio nedaće i njemu, čovjek nije zaboravio svoje obećanje. Sada je, kako je rekao, došao da isplati Lazovu cijelu tražbinu, sve do posljednje marke.

LAZO IZNENAĐEN

Lazo je bio zapanjen i ganut. Brojao je novac koji mu je čovjek donio, ne vjerujući svojim očima da je doista dobio sve što mu je dugovano. Bio je to trenutak koji je nadmašio njegova očekivanja, pružajući mu nadu i vjeru u ljudsku dobrotu usred teških ratnih vremena.

Ova priča nas podsjeća na važnost ljudskosti, poštovanja i ispunjavanja obećanja bez obzira na okolnosti. U vremenu kada su mješoviti brakovi još uvijek izazov za mnoge, svjedočanstvo o Lazovom kupcu pokazuje kako se dobrota može pronaći i usred najtežih vremena, te kako se solidarnost i poštovanje prema drugima mogu premostiti nacionalne i vjerske razlike.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments