HomeHRONIKA4. DAN RATA U IZRAELU: Ključa na granici sa Sirijom i Libanom,...

4. DAN RATA U IZRAELU: Ključa na granici sa Sirijom i Libanom, stigao američki nosač aviona, žestoke borbe vojske i Hamasa

Ovo je četvrti dan rata Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Hamas čiji su pripadnici u subotu ujutru izveli iznenadni napad iz Pojasa Gaze.

Do sada je na teritoriji Izraela stradalo više od 900 ljudi, dok je u Pojasu Gaze u uzvratnim udarima izraelskih snaga ubijeno 770 Palestinaca. Time je broj poginulih narastao na više od 1.600 žrtava, a zajedno sa 1.500 tela ekstremista iz Hamasa nađenih na teritoriji Izraela ukupni broj je veći od 3.100 mrtvih.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak je poručio da će udari njegove vojske na Pojas Gaze “promeniti Bliski istok” i da će “Hamas iskusiti nešto užasno”.

Hamasovci su u iznenadnom napadu uzeli 150 Izraelaca kao taoce i odveli ih na svoju terirtoriju, zapretivši da će ih pobiti ako Izrael nastavi da bez upozorenja izvodi vazdušne udare na civilno stanovništo Pojasa Gaze.
00.38 – Američki obaveštajci o napadu Hamasa na Izrael: Nije bilo nikakvih naznaka

Američki obaveštajci nisu primetili naznake da će Hamas napasti Izrael, izjavio je u utorak savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, a preneo je AP.

– Nismo videli ništa više od Izraelaca što bi sugerisalo da će se napad ovog tipa odvijati – rekao je Salivan novinarima.

00.14 – Hamas i Hezbolah prete Americi: Bombardovaćemo vas

Palestinska militantna grupa Hamas i libanska paravojna formacija Hezbolah prete SAD da će, ako se umešaju u rat, početi da bombarduju njihove baze.

– Naše rakete će biti usmerene protiv američkih baza ako intervenišu u borbi protiv Izraela – rekao je Al-Hamidavi, generalni sekretar brigada Hezbolaha.

23.31 Ministar odbrane Izraela: Prelazimo na potpuni napad!

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da Izrael prelazi na „potpuni napad“ na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa teroristima Hamasa na jugu Izraela traju već četvrti dan.

– Oslobodio sam se svih ograničenja, mi smo vratili kontrolu nad područjem i prelazimo na pun napad – rekao je Galant vojnicima na granici Gaze.

22.43 – Američki nosač aviona stigao u Izrael

Američki nosač aviona USS Gerald Ford stigao je u Izrael.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments