HomeNOVOSTIBIHALARMANTNO UPOZORENJE MIRSADA HADŽIKADIĆA: "Projekat uništenja Bosne i Hercegovine dolazi u kritičnu...

ALARMANTNO UPOZORENJE MIRSADA HADŽIKADIĆA: “Projekat uništenja Bosne i Hercegovine dolazi u kritičnu fazu najavom člana Predsjedništva Milorada Dodika, pozivamo OHR…”

Destabilizacijom političkog i državno – pravnog sistema Bosne i Hercegovine institucionalizira se nova realnost, prijeteći javnoj sigurnosti građana i miru u Bosni i Hercegovini.

Projekat uništenja Bosne i Hercegovine dolazi u kritičnu fazu najavom člana Predsjedništva, Milorada Dodika, o ukidanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, te Agencije za sigurnost i zaštitu.

Ovaj čin se ima smatrati direktnim napadom na institucije države, s konačnim ciljem osamostaljenja i izdvajanja Republike Srpske iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Sprovođenjem ovih ideja, uz prešutnu saglasnost vlasnika političkih i sigurnosnih procesa – Visokog predstavnika, OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, doći će do potpune realizacije ratnih ciljeva utvrđenih na 16. sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH iz maja 1992. godine.

Destabilizacijom političkog i državno – pravnog sistema Bosne i Hercegovine institucionalizira se nova realnost, prijeteći javnoj sigurnosti građana i miru u Bosni i Hercegovini. „Dejton“ je oduzeo Bosni i Hercegovina mehanizme obračuna sa protuustavnim djelovanjem. Pitanje sigurnosti države i njene stabilnosti je u političkom smislu pitanje Visokog predstavnika i OHR-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira, te u sigurnosnom EUFOR-a, kao vojne sile sa mandatom za osiguranje ustavnopravnog poretka.

Najave Milorada Dodika o jednostranom postupanju bez uporišta u Ustavu i izvan sistema politike i racia, predstavljaju opasan sigurnosni presedan. Rat protiv Bosne i Hercegovine je politička i historijska kategorija čiji je obim i karakter definisan presudama međunarodnih sudova. Presuda ratnim zločincima bez demontiranja njihovih politika i sljedbenika je cinična real – politika i poraz politike Međunarodne zajednice per se. Visoki predstavnik i OHR velikim dijelom snose odgovornost za višegodišnje nečinjenje koje ovih dana dobija tragičan epilog u najavama Milorada Dodika.

Platforma za progres poziva Visokog predstavnika i OHR da preuzmu odgovornost ili da mandat i nadležnosti suverena vrate građanima Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je položila historijski i civilizacijski test. Ona to čini i danas. Međunarodna zajednica je na potezu, prije nego građani ove zemlje ustanu u svoje ime. U ovom trenutku neophodan je odlučan odgovor snaga mira, ne smo u BiH, nego i na cijelom Balkanu, EU i SAD, s ciljem zaustavljanja antidržavne mobilizacije po uzoru na kraj 90-ih. Historija samoproglašenja, protupravnog djelovanja i secesionizma, koštala je ovu državu života više od 100.000 njenih građana, crnim stranicama u knjigama historije naprednog svijeta i višedecenijskom stagnacijom.

Platforma za progres upućuje alarm svima koji mogu mobilizirati snage mira, razuma i konstruktivne politike da se snažno suprostave ozbiljnoj prijetnji, zaustave je i otvore pozitvnu perspektivu ovom dijelu svijeta. Platforma za progres stoji čvrsto na poziciji odbrane ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedine nam države, navodi se u saopćenju Platforme za progres.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments