HomeNOVOSTIBIHKvinta danas na sastanku sa zvaničnicima RS-a: Kakvu poruku šalju svjetske sile?

Kvinta danas na sastanku sa zvaničnicima RS-a: Kakvu poruku šalju svjetske sile?

Danas će, kako Klix.ba saznaje, biti održan sastanak ambasadora Kvinte s visokim funkcionerima bh. entiteta Republika Srpska.

Sastanku će prisustvovati ambasadori SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Evropske unije.

S druge strane stola bit će predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović. Za sada nema informacija da će sastanku prisustvovati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pretpostavka je da će glavna tema biti opasna retorika i najave zvaničnika iz RS-a, tačnije Milorada Dodika i njegovih saradnika, o povlačenju nadležnosti s državnog nivoa i sve ono što izgovara proteklih dana, sedmica i mjeseci. Također, tu je i blokada institucija BiH kroz bojkot glasanja na sjednicama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH.

Na sastanku će sigurno razgovarati i o sankcijama koje spremaju Sjedinjene Američke Države za sve one koji se bave korupcijom, štete interesima svih građana Bosne i Hercegovine i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Tu je i nepriznavanje visokog predstavnika Christiana Schmidta te zakoni koje je donijela NSRS o nepriznavanju odluka visokih predstavnika.

Definitivno da je Kvinta odlučila ukazati funkcionerima RS-a da sve što rade u posljednje vrijeme izaziva ogromnu krizu u cijeloj zemlji.

Očekuje se da će politički predstavnici RS-a braniti svoje stavove i opetovano se pozivati na tzv. izvorni Dejton.

Inače, lider SNSD-a Milorad Dodik sinoć je najavio sastanke funkcionera iz RS-a s predstavnicima međunarodne zajednice, iako se, što je zanimljivo, Dodik ne želi sastajati s liderima SDA i HDZ-a uz prisustvo stranih diplomata.

klix.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments