HomeNOVOSTIBIHBAKIR IZETBEGOVIĆ STAVIO DO ZNANJA LIDERU HDZ-a: "Ako gospodin Čović želi riješiti...

BAKIR IZETBEGOVIĆ STAVIO DO ZNANJA LIDERU HDZ-a: “Ako gospodin Čović želi riješiti frustraciju hrvatskog korpusa, onda treba da IMA U VIDU I…

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je večeras u Dnevniku D Federalne televizije. Između ostalih, govorio je o susretu sa Matthewom Palmerom, izmjenama Izbornog zakona BiH i susretu sa Zoranom Milanovićem u Zagrebu.

Na početku emisije prokomentarisao je posjetu specijalnog izaslanika State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera našoj zemlji s kojim je sinoć imao radnu večeru, kojoj je prisustvovao i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Razgovarano je, kako je naveo, o trenutnoj situaciji u BiH, blokadi državnih institucija, ali i mogućnosti da se usvoje potrebne izmjene Ustava BiH koje bi vodile izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Palmer nije donio nikakav prijedlog. On očekuje da gospodin Čović i ja razriješimo taj čvor, a ja sam mu kazao da to nije put. Gospodin Čović i ja sami da nađemo najidealnije rješenje, ono neće proći zbog toga što je ignorisalo poziciju ostalih stranaka koje su s nama u Parlamentu. I tu trebaju učestvovati, ne samo parlamentarci, nego i svi zainteresirani u ovoj zemlji.

Ja sam tu stvar odbio i onda smo se dogovorili da se proširi pregovarački tim i na predsjednike parlamentarnih stranaka. Uz mene, koji predstavljam volju bošnjački opredijeljenih glasača, tu su i ljevičari, građanske opcije koje imaju dva ili tri puta više ruku u Parlamentu BiH od HDZ-a. Njih je iracionalno pokušati zaobići. Oni moraju predstavljati interese svojih glasača i svoje vlastite stavove – naveo je Izetbegović.

Pitanje za Izetbegovića je bilo i je li moguće provesti ono za šta se zalažu SAD – kako je to uoči svog dolaska u BiH poručio Palmer – ograničene izmjene Ustava koje bi značile brisanje etničkog prefiksa u Predsjedništvu i Domu naroda FBiH?

Lider SDA kaže da to jeste moguće provesti ukoliko bude saglasnosti kod stranaka iz srpskog korpusa, HDZ-a i ljevičarskih stranaka.

– Mislim da će biti saglasnosti ako svi nađu svoj interes u tome. Dakle, ako se HDZ-u ponudi model poput recimo Aprilskog paketa koji će davati 90 posto šanse da Hrvati izaberu jednog od tri člana Predsjedništva, bez tog prefiksa “h”. A ako ljevičarske stranke zauzvrat dobiju npr. svođenje funkcije domova naroda na isključivu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Tada bi se napravio neki balans i to bi imalo šansu da dobije dvotrećinsku podršku. Bez ovoga drugog dijela, dakle tretiranja i domova naroda, mislim da nema šanse da prođe – smatra Izetbegović.

Navodi da je Aprilski paket imao za cilj riješiti presudu “Sejdić i Finci”, u isto vrijeme dati mogućnost svakome da bira i bude biran, te povećati i skoro garantovati šansu da će član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda biti Hrvat ili onaj koga Hrvati odaberu u Parlamentu BiH.

– Fileov model je to isto samo na direktan način. Ja s gospodinom Komšićem imam dogovor kojeg se kanim držati, da ćemo zajedno zastupati ono što se dogovorimo. Ja ću ga pokušati ubijediti da je bolje ići direktno – rekao je Izetbegović.

Ponavlja da je bolje sačuvati direktni izbor, jer “ako se i ova stvar kroz indirektni izbor prepusti predsjednicima SNSD-a i HDZ-a, ko zna kada ćemo imati formirano Predsjedništvo BiH. A ovako ga uvijek imamo nakon 30-40 dana”.

– Ovako ćemo to prepustiti izboru predsjednika stranaka kroz indirektni izbor i može nam se desiti, kao što Vladu FBiH nemamo tri godine, da ni to nemamo godinama. Da prepustimo sudbinu vrlo važnog tijela predsjednicima stranaka i politikama. Ja ću raditi sa gospodinom Komšićem na tome i pokušati ga ubijediti da idemo na direktni izbor – pojasnio je Izetbegović.

Na pitanje ima li direktnih kontakata s građanskim i ljevičarskim strankama i postoji li mogućnost da SDA, zajedno s njima, ponudi svoj model Izbornog zakona, Izetbegović kaže da kontakti postoje i da se na tome i jučer radilo.

– Imao sam susret s gospodinom Nikšićem, za kojeg vidim da zastupa potpuno iste stavove kao i SDA. Ako gospodin Čović želi riješiti frustraciju hrvatskog korpusa, onda treba da ima u vidu i frustraciju i bojazni građanskih i ljevičarskih stranaka. Mislim da ćemo to staviti i na papir. Vrlo jednostavno, minimalistički: ako želite riješiti stvar sa izborom člana Predsjedništva, tada treba riješiti i problem koji evo živimo tri godine, a to je Dom naroda koji ne dopušta da se formira nova Federalna vlada, da se popuni Ustavni sud itd. – rekao je Izetbegović.

Što se tiče Izbornog zakona, kaže da bi ga radovalo kada bi visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo one stvari koje se odnose na transparentnost i integritet samog procesa – da se onemoguće zloupotrebe i krađe.

– Ako bi to uradio, mislim da bi dobru stvar napravio. A da uđe u ovu stvar o kojoj sad pričamo, mimo volje stranaka, bojim se da bi sam sebe podapeo. I mislim da on uopšte o tome i ne razmišlja – govori Izetbegović.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments