HomeNOVOSTIBilde: 59 posto Francuza je protiv širenja EU na Zapadni Balkan

Bilde: 59 posto Francuza je protiv širenja EU na Zapadni Balkan

Dominique Bilde, zastupnica I&D u EP usprotovila se širenju Evropske unije na Zapadni Balkan te kazala kako je to kriva odluka i kada je u pitanju socijalni i ekonomski plan. Navela je i to kako bi “EU prvi put primila zemlje koje imaju većinski muslimansko stanovništvo”.

U uvodu je kazala kako je “59 posto Francuza protiv proširenja EU na Zapadni Balkan”.

“Ljudi se dovode pred gotov čin. Predsjednica komisije dala je izjavu na samitu da je Zapadni Balkan već dio EU. Ovo proširenje je krivo i na socijalnom i ekonomskom planu. S Albanijom, Kosovom, BiH ili pak Republikom Srbijom, EU bi prvi put primila zemlje koje imaju većinski muslimansko stanovništvo i imaju prisutan radikalni islam. Najveća koncetracija džihadista iz Sirije i Iraka je u BiH i BiH i Sjeverna Makedonija su dobrovoljno vratile neke od njih kući”, kazala je francuska zastupnica.

Istakla je kako je “EU već izgubila lokomotivu napretka Brexitom”, a da zemlje Zapadnog Balkana “kasne u odnosu na druge zemlje EU”.

“Albanija se razlikuje jer ima najnižu platu u EU. Sektor tekstila koji se polako oporavlja u mojoj regiji biće pometen takvim dampingom”, kazala je zastupnica.

Video pogledajte ovdje

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments