HomeNOVOSTIBIHBiserko: Vučić želi da vidi da li je "srpski svet" ostvariv u...

Biserko: Vučić želi da vidi da li je “srpski svet” ostvariv u ovoj situaciji

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je, da bi izašao kao pobjednik iz aktuelne krize na Kosovu, ne samo u odnosu na Albance, već i na sve strane faktore, otkazao sastanke sa ambasadorima Rusije i Kine.
Izjavila je ovo za beogradski Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

U kontekstu objašnjenja i tumačenja Vučićevog otkazivanja sastanka sa ruskim i kineskim ambasadorima usred napetosti i krize koja prijeti da ishodište nađe u otvorenim sukobima, Biserko ističe da bi trebalo imati u vidu da je reagovanje Zapada važno i za Rusiju, koja vjerovatno ohrabruje Srbiju, kako bi dobila informaciju koliko su stvarno spremni zaštiti svoju interesnu sferu, što Balkan sigurno jeste.
Ona dodaje, da nije “samo predsjednik Vučić uleteo u zamku”, već treba imati u vidu da su “mnogi centri u Srbiji navijali za ovakav scenario”.

“Eskalacija na severu Kosova mogla se očekivati zbog međunarodnog političkog vakuma koji je podstakao lokalne aktere na delovanje. Situacija, koja je nastala promptno vratila je međunarodne aktere na scenu. Međutim, nije jasno još uvek s kakvim ciljevima se vraćaju. Predsednik Vučić je to pretvorio u pozorišnu predstavu koja ne mora biti naivna. Njegov cilj je upravo da vidi dokle može ići, odnosno da li je ‘srpski svet’ ostvariv u ovoj situaciji”, ističe Biserko.

Podsjetila je na izjavu ministar odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, da je vojska “spremna da brani svoj narod” i da je podizanje borbene gotovosti i njeno prisustvo duž linije sa Kosovom “pre svega preventivan mehanizam”.

Nadalje, Biserko je istakla i da je Vučić zaprijetio da u slučaju početka sukoba na Kosovu neće čekati reakciju NATO-a, već će za 24 sata, ako ne “nastavi pogrom reagovati i sprečiti ono što se dešavalo devedesetih ili 2004. godine”.

“Ove izjave, kao i podizanje borbene spremnosti i nadletanje helikoptera, su pretnja vojnom intervencijom na Kosovu, čime je pređena crvena linija. A imajući u vidu da je Srbija sada dovoljno naoružana, kao i činjenica da se garnizon Vojske Srbije nalazi u Sandžaku, takva operacija bi bila brza i kratka”, kaže Biserko.

Prema njenim riječima, sve ukazuje da se Beograd rukovodio procjenom da nakon povlačenja iz Afganistana, SAD ne bi ulazio u nove avanture na Balkanu, pri čemu, kako kaže Biserko, gubi iz vida da je odluka o povlačenju SAD bila strateška bez obzira kako je to percipirano u svetu.

“Međutim, Vučić je, ipak, zatečen reakcijama Zapada. Dolazak Gabrijela Eskobara u Brisel biće svakako i svojevrsni test koliko daleko je SAD spremna sada ići u rešavanje ovog problema. Izgleda i da je predsednik zaboravio glavnu poruku Angele Merkel prilikom posete Balkanu da promena granica ne dolazi u obzir. Verujem da će zapadna zajednica ovaj put zaustaviti aspiracije Beograda i da će završiti svoj ‘nedovršeni posao’ na Balkanu. Ukoliko te ne urade biće odgovorni za nove sukobe”, zaključuje Sonja Biserko.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments