HomeNOVOSTIBIHBIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK ALARMIRA: “Amerika i EU trebaju biti jedinstvene, DODIKA trebaju...

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK ALARMIRA: “Amerika i EU trebaju biti jedinstvene, DODIKA trebaju SKLONITI s političke scene, jer…”

…huška i vodi zemlju u potpuni haos.

Situacija je vrlo opasna. Svi znamo da je, po Daytonu međunarodna zajednica obavezna da se brine o miru u BiH. Ali sad se čini da se situacija otela kontroli. Još u augustu je RS odbila odluku OHR-a, tzv Inzkov zakon.

Međunarodna zajednica nije tada reagovala na odgovarajući nacin. Jasno je da Dodik onda ide još dalje, protuustavno, antidaytonski, ispipava puls, blokira zemlju i posmatra koliko daleko može ići – kaže u razgovoru za Hayat.ba bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schwarz-Schilling.

Upozorava naš sagovornik da Dodik huška i vodi zemlju u potpuni haos, a što je najgore međunarodna zajednica i dalje ne reaguje, te sve ostaje na riječima.

-Sad je zadnji čas da se nešto preduzme, da se Dodik zaustavi. OHR sa jakom međunarodnom podrškom na prvom mjestu, zatim EUFOR i NATO su tu glavni igrači. Inaće će biti prekasno. Ja već godinama zastupam ideju da se u Brčkom pojača vojno prisustvo. I dalje mislim da bi to u mnogome otežalo Dodikove planove otcjepljenja – jasno nam govori Schilling.

IZRUGIVANJE DRŽAVI

Ističe da se Dodik izruguje međunarodnoj zajednici, bh. političarima, ali i narodu te svojim biračima.

-Došli smo do situacije da neko, ko je član najvišeg državnog tijela, nekažnjeno ruši državu, a međunarodna zajednica ne preduzima ništa. Šta to čekaju, pitam se, šta čekaju? Vidim da Tuzilastvo BiH preduzima neke korake protiv Dodika, čak ako dođe i do apelacije Ustavnom Sudu BiH, to neće puno pomoći – pa RS je već odbijala odluke Ustavnog Suda. Znači, zakonska sredstva koja Bosna i Hercegovina ima nisu dovoljna da se zaustavi ovo rušenje političkog sistema BiH – napominje naš sagovornik

Schwarz-Schilling je po ko zna koji put apelovao kod EU, ali i Amerike da Dodika sklone s političke scene.

-Odavno ga je trebalo skloniti. Ako EU ne bude dovoljno jaka i jedinstvena, da zajedno sa Amerikom odigraju ovdje kako treba, čitavom regionu prijeti opasnost od rata. Ili Amerika ili opozicija u RS-u, najbolje svi zajedno, kako god, krajnje je vrijeme da se Dodik ukloni sa političke pozornice – izričit je.

ULOGA SRBIJE

O ulozi Srbije u cijeloj situaciji, Schilling napominje na izjavu Sergeja Lavrova od prije nekoliko dana kada je kaza da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu, te da njeno mišljenje o svim pitanima treba biti uzeto u obzir.

-Šta nam ova apsolutno dvosmislena izjava govori? Da od Srbije i Vučića zavisi hoćemo li imati rat ili mir na Balkanu? Na žalost, cijela regija je u zadnje vrijeme jako nestabilna – kako bi Lavrov to objasnio? Sam Vučić je dovoljno pametan, da ne daje nikakve huškačke izjave – za to on ima svoje potrčke. I taj “srpski svet”, koji se u zadnje vrijeme sve češće spominje, nije ništa drugo nego novo ime za stari projekat – “Veliku Srbiju”, projekat koji je u zadnje vrijeme opet jako aktivan – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Schwarz-Schilling.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments