HomeNOVOSTIBIHBlinkenov savjetnik stiže u BiH sa jasnim porukom iz Amerike

Blinkenov savjetnik stiže u BiH sa jasnim porukom iz Amerike

Savjetnik State Departmenta Derek Chollet sutra će započeti zvaničnu posjetu Bosnu i Hercegovinu.
Kako je najavljeno, on će tokom posjete potvrditi američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i pozvati političke lidere da se uključe u konstruktivan dijalog.

U saopćenju State Departmenta je navedeno da će se Chollet tokom posjete sastati sa visokorangiranim zvaničnicima kako bi prenio poruku da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana.

“Chollet će prenijeti snažnu poruku da bilo kakvi pokušaji ometanja 26-godišnjeg mira i napretka, kroz povlačenje iz institucija na nivou Bosne i Hercegovine, mogu predstavljati kršenje Dejtonskog sporazuma, otežati život građana i biti veoma odbojni za investitore, a mogu i da predstavljaju ozbiljnu brigu za međunarodnu zajednicu”, saopćeno je.

Chollet, koji je viši savjetnik američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, će se sastati i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te tako izraziti podršku SAD-a za njegovo imenovanje i mandat na funkciji visokog predstavnika. Kako je istaknuto, tim će ipodržati potrebu za ključnim ekonomskim, izbornim i reformama borbe protiv korupcije.

Njegova posjeta bit će završena 17. novembra. U sedmici pred nama u BiH bi ponovo trebao stići i američki diplomata Matthew Palmer.
Vijesti.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments