HomeNOVOSTIBIHBratić: Schmidt ne bi bio hladnokrvan da je doživio početak 90-ih u...

Bratić: Schmidt ne bi bio hladnokrvan da je doživio početak 90-ih u BiH

Danas je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije boravio u Banjaluci, gdje je održao nekoliko sastanaka, kao i sjednicu predsjedništva stranke. Kakva je atmosfera vladala na sjednici, koji će biti odgovor na Dodikovu retoriku, te o tome kako građani doživljavaju njegove prijetnje govorili smo sa Senadom Bratićem, zastupnikom SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji naglašava “građani svih nacionalnosti su zabrinuti.” Osvrnuo se i na stav visokog predstavnika, Christiana Schmidta, te rekao: “Onaj ko je doživio početak devedesetih ovdje, ne može ostati miran i hladnokrvan kao on.”

Na početku navodi da je fokus današnje sjednice SDA bio udar na Dejtonski mirovni sporazum.

“Fokus su bile aktivnosti SNSD-a i izjave Dodika, koje su udar na Dejtonski mirovni sporazum i Visokog predstavnika u BiH, a sve je kulminiralo odlukama Narodne skupštine RS. Što se tiče SDA, mi smo spremni na bilo koji scenarij u kojem se mogu naći građani i država BiH, imamo kapacitet da ovome odgovorimo. Ne možemo uzimati od Dejtonskog mirovnog sporazuma ono što nam odgovara, a udarati na pravni poredak. I samo negiranje visokog predstavnika je udaranje na Dejtonski mirovni sporazum”, zaključio je.

Na pitanje zašto baš sada sjednica SDA u Banjaluci, naš sagovornik odgovara da je termin ranije bio dogovoren.

“Koincidencija je da se događa upravo u vrijeme kad je ovako uzavrelo i kad je Dodik prešao svaku mjeru. Ovdje je u pitanju sada i autoritet OHR-a i međunarodne zajednice, a ne samo bilo kojeg političkog subjekta. Sva ova priča može da dovede u pitanje ne samo mir na ovim prostorima, nego i status entiteta RS. Toga je svjesna i opozicija iz RS, čini mi se da se bude iz sna u kojem su bili”, rekao je Bratić.

Navodi da je bilo je prijedloga i da se Izetbegović sastane sa Dodikom, no da “u ovom ambijentu i uslovima do toga sigurno ne može doći”.

“Onaj ko je doživio početak devedesetih ovdje, ne može ostati hladnokrvan kao Schmidt”
Na pitanje hoće li uputiti apelaciju Ustavom sudu nakon Ukaza predsjedice RS, navodi da će to uslijediti ukoliko se OHR ne odredi po ovom pitanju.

“Pravno gledano, nepriznavanje odluke visokog predstavnika je stvar gdje je autoritet OHR-a u pitanju i mi želimo da se prvo oni i Schmidt odrede prema ovom problemu. Ako to izostane, uslijedit će apelacija prema Ustavnom Sudu BiH”, navodi Bratić.

Za aktuelnu situaciju imao je i metaforu.

“Ovo je kao da je skupština jedne općine poništila odluke Narodne skupštine na nivou entiteta”, rekao je zastupnik SDA u NSRS.

Na pitanje kako tumači mlak stav Schmidta koji kaže da će tek analizirati situaciju nakon potpisivanja ukaza, navodi da oni koji su doživjeli devedesete ne mogu ostati tako mirni.

“Onaj ko je doživio početak devedesetih ne može ostati hladnokrvan, sabran i miran kao visoki predstavnik Scmidht. Ova retorika i aktivnosti Dodika i odluke NSRS šalju ružnu poruku da je demokratija na ovim prostorima ozbiljno ugrožena i da moramo razmišljati da li će Schmidt raditi posao zbog kojeg je došao i koji mu je dat mandatom po Dejtonskom mirovnom sporazumu”, govori Bratić.

“Građani svih nacionalnosti u RS su zabrinuti”
Na pitanje da li shvata ozbiljno Dodikove prijetnje, poput onih o zauzimanju kasarni u RS, scenariju iz 1992., te kako sve to utiče na život Bošnjaka u RS, Bratić navodi da su svi uplašeni.

“To je ozbiljna prijetnja koja dolazi od osobe koja je član Predsjedništva BiH i predsjednika najvećeg političkog subjekta u entitetu RS. Koliko čujem od ljudi, građani svih nacionalonosti, i bošnjačke, hrvatske ali i srpske, su, blago rečeno, zabrinuti, neki i ulašeni najnovijim dešavanjima, izjavama ali i aktivnostima Milorada Dodika”, govori Senad Bratić.

Video pogledajte ovdje

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments