HomeNOVOSTIBIHBAKIR IZETBEGOVIĆ OTVORIO KARTE: "Ako visoki predstavnik ne učini ništa, mi ćemo..."

BAKIR IZETBEGOVIĆ OTVORIO KARTE: “Ako visoki predstavnik ne učini ništa, mi ćemo…”

Tražimo da se i Tužilaštvo BiH uključi u rješavanje ovog problema, kazao je Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbetgović, nakon sjednice Predsjedništva stranke, koji je održan u Banjoj Luci, saopćio je zaključke ovog tijela, u vezi sa postojećom situacijom u zemlji.

Jedan od tih zaključaka je da je BiH prešla dug put, od okončanja rata. Iako situacija nije sjajna, bolja je nego prije nekoliko godina.

– U BiH postoji jedna remetilačka politika, predvođena Miloradom Dodikom, koja izaziva sukobe, a koja je počela još od neusvajanja Aprilskog paketa ustavnih promjena. Da nije te remetilačke politike, u BiH bi se daleko bolje živjelo, mladi ne bi odlazili u ovolikom broju, a životni standard ljudi bi bio bolji, kazao je Izetbegović.

Entiteti jednostrano ne mogu poništavati državne zakona. S tim u vezi je pozvao i visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi zakon o neprovođenju “Inzkovog” zakona na teritoriji RS-a.

– Ako visoki predstavnik ne učini ništa da zaštiti svoje zakone, mi ćemo putem ovlaštenih predlagača, uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom će se osporiti ustavnost zakona donesenog u RS-u. Također, tražićemo i od Tužilaštva BiH da povede istragu u vezi s tim pitanjem, dodao je Izetbegović.

Kazao je i kako je od parlamenta zatraženo da se donese zakon o povećanju minimalnih plata u FBiH, kao i zakon o okončanju provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, odnosno procesa povratka u BiH. Također, SDA će dati podršku zajedničkom nastupu svih probosanskih stranaka u RS-u na predstojećim izborima.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments