HomeNOVOSTIBUDUĆI AUSTRIJSKI KANCELAR ALEXANDER SCHALLENBERG: "Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni"

BUDUĆI AUSTRIJSKI KANCELAR ALEXANDER SCHALLENBERG: “Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni”

“Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka – mi vas nećemo ostaviti na cjedilu”, kazao je Schallenberg

Alexander Schallenberg naslijedit će Sebastiana Kurza na mjestu državnog kancelara Austrije, a na najvišu poziciju u izvršnoj vlasti dolazi sa mjesta šefa diplomatije. Upravo u tom svojstvu Schallenberg je u maju ove godine boravio u Sarajevu, a tokom radne posjete poslao je snažne poruke podrške našoj zemlji.

“Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka – mi vas nećemo ostaviti na cjedilu”, kazao je Schallenberg na press konferenciji s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Istakao je vrlo bliske i široke međuljudske odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije, s obzirom na činjenicu da u Austriji živi više od 200.000 osoba porijeklom iz BiH.

“Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi”, poručio je tada Schallenberg.

On je posebno podvukao da je BiH ključna zemlja u regionu i da bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora”, poručio je on.

Rekao je i da smatra da BiH ima dobru priliku u ovoj godini u pogledu približavanja EU, i dodaje kako će Austrija ostati aktivna i u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da se postignu željeni rezultati.

“Kristalno je jasno da je budućnost BiH i regiona u EU. U tom smislu mi jasno zagovaramo da sve države ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU. Svakako mislimo da tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije budu dio evropske porodice”, zaključio je Schallenberg.

Inače, Alexander Schallenberg rođen je 1969. godine u švicarskom Bernu, gdje mu je otac služio kao ambasador Austrije. Kao dijete diplomate pored Švicarske, odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Po struci je pravnik, a od 1997. godine zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. Od juna 2019. godine šef je austrijske diplomatije.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments