HomeNOVOSTIPOLITIKADA LI TREĆI SVETSKI RAT POČINJE NA BLISKOM ISTOKU: Ovaj potez uvlači...

DA LI TREĆI SVETSKI RAT POČINJE NA BLISKOM ISTOKU: Ovaj potez uvlači Ameriku u sukob

Prema riječima Marka Blažića iz Centra za društvenu stabilnost, napad iranskih balističkih projektila na američke baze na Bliskom istoku izazvao bi globalni sukob katastrofalnih razmjera. Blažić tvrdi da bi taj sukob nastao na Bliskom istoku, a potencijalno bi mogao dovesti do Trećeg svjetskog rata.

Prema njegovoj izjavi, uključivanje u rat koji je u tijeku u Izraelu nije praktična opcija za Sjedinjene Države u ovom trenutku. Međutim, on sugerira da bi moguća situacija u kojoj se Hezbollah uključi u sukob potaknula povlačenje svih šiitskih milicija pod kontrolom Irana.

Kako se navodi u izjavi Tanjugu, a prenosi Politika, situacija oko mogućeg angažmana različitih vojnih skupina na Bliskom istoku je složena. Među tim skupinama su Jedinice narodne mobilizacije, koje imaju veliki broj sljedbenika u Iraku, kao i šijitske milicije prisutne diljem Sirije, te Sirijska arapska vojska. Vjeruje se da su sve te skupine pod izravnom kontrolom Irana. Međutim, ako bi se Hezbolah uključio u sukob u Izraelu, to bi rezultiralo povlačenjem tih snaga. Osim toga, postoji mogućnost da se Iran može izravnije uključiti u sukob na Bliskom istoku, iako je smjer koji bi to mogao ići nepoznat.

Sjedinjene Države šalju nosač zrakoplova.
Blažić se osvrnuo na upit ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o raspoređivanju američkih nosača zrakoplova u Sredozemnom moru. Prema Blažiću, Amerikanci svoje nosače zrakoplova i udarne grupe koriste kao sredstvo demonstracije svog utjecaja u regiji.

Postavljanje nosača zrakoplova na stratešku lokaciju implicira opipljivu i eksplicitnu prijetnju. Nemoguće je da Erdogan pruži bilo kakvu smislenu pomoć Palestincima, s obzirom na nedostatak nosača zrakoplova ili vojne prisutnosti. S druge strane, Sjedinjene Države mogu poslati nosač zrakoplova i odmah postati odlučujući sudionik u sukobu, prevagajući vagu na jednu ili drugu stranu u roku od nekoliko sati ili čak minuta”, rekao je govornik.

Podrijetlo satelitskih slika do kojih je Hamas došao ostaje pitanje bez konkretnog odgovora.
Na temelju Hamasove taktike u ratovanju, koja uključuje vještinu u rukovanju samoubilačkim bespilotnim letjelicama, kvadrikopterima, raketama, paraglajderima i provođenje slijetanja s mora, očito je da Hamas ima tehničku stručnost. Dodatno, koristeći satelitske snimke, Hamas je identificirao ranjive točke u obrambenom sustavu Izraela. Blažić tvrdi da bi bilo nemoguće da Hamas izvede napad takvih razmjera bez vanjske pomoći.

Govornik je naglasio da je bedem Gaze nevjerojatno napredna struktura, opremljena senzorima koji mogu detektirati kretanje i toplinu u svim vremenskim i meteorološkim uvjetima. Sudeći po sofisticiranosti ovog bedema, jasno je da je u njegovom stvaranju morala sudjelovati država s visoko obučenom vojskom. Govornik je naglasio da se ne radi samo o jednom napadu, već o trajnoj zabrinutosti. Mobilni bataljuni koje su rasporedile te skupine brzo su se selili s jedne točke na drugu, što je dovelo do dezorijentiranosti izraelske vojske.

Prema njegovim zapažanjima, Iran ima prednosti i interesa u sukobu s Izraelom. Tvrdi da je svaka smrtna žrtva Izraelaca razlog za slavlje u Teheranu. Međutim, on ne vidi nikakve prednosti ili interese za Rusiju ili Ameriku u njihovoj upletenosti u napad na Izrael.

Važno je imati na umu da, iako je Hamas uspješno obučen, oni su sunitska skupina, a Iran je poznat po tome što podržava šijitske milicije. Glavna točka razilaženja između Hamasa i Irana je njihov stav prema Siriji, gdje vladajuća obitelj Assad pripada šijitskim Avitima i podržava je Iran. Zanimljivo, Hamas je bio vrlo glasan oko svoje podrške rušenju Assadovog režima, čemu se Iran oštro protivio. No prije dvije godine Hamas je odustao od suprotstavljanja, a šuška se da su sklopljeni tajni dogovori između njih i predsjednika Assada. Govornik je primijetio da je moguće da je Iran pružio obuku Hamasu nakratko nakon što su njihove nesuglasice riješene u Siriji. Ipak, Hamas to ne bi mogao postići bez neke logističke podrške.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments