HomeNOVOSTIDAČIĆ ZA KURIR O NAJAVAMA UKRAJINSKOG PRIZNANJA KOSOVA: Pažljivo ćemo pratiti njihove...

DAČIĆ ZA KURIR O NAJAVAMA UKRAJINSKOG PRIZNANJA KOSOVA: Pažljivo ćemo pratiti njihove stavove! Evo šta je još rekao!

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije, reagovao je za Kurir na reči analitičara Edvadra Džozefa koji je rekao da je Ukrajina bliža prizavanju nezavisnost lažne države Kosovo.

– Ukrajina bi priznavanjem Kosova napravila sama sebi veliku štetu, jer bi narušili princip zaštite teritorijalnog integriteta država. Pažljivo ćemo pratiti njihove stavove o ovom pitanju – poručio je Dačić za Kurir.
Da podsetimo, politički analitičar Edvard Džozef naveo je da je Ukranija bliža priznavanju nezavisnosti takozvanog Kosova i to reagujući zbog toga što je predsednik Odbora za spoljne poslove Ukrajine Oleksandr Merežko jedan od potpisnika pisma upućenom EU i SAD, a u kome se traži da se “kritičnije odnose prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.”

Džozef je napisao da je Ukrajina najznačajnija zemlja među potpisnicima pisma.

– Glavni potpisnik nije iz SAD ili EU, već iz Ukrajine. Ako je autentično, potpisivanjem pisma “Kosovo je suverena zemlja”, Oleksandre Merežko, predsednik Odbora za spoljne poslove, približio je Ukrajinu priznavanju Kosova. Merežko je ugledni međunarodni advokat iz stranke Zelenskog, koji se u junu sastao sa predsednicom Kosova – istakao je Džozef, podsećajući na susret Vjose Osmani i Volodimira Zelenskog u okviru drugog samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Džozef je dodao da bi priznanje Ukrajine “poslužilo” i da pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo promene stav.

– Menendez, Titus, Tores mogu unaprediti svoju moćnu poruku pozivajući Bajdenovu administraciju da zatraži od Kijeva da prizna Kosovo, ograničavajući ruski i kineski uticaj na Balkanu – naveo je, između ostalog, Džozef.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments