HomeNOVOSTIBIHDenis Zvizdić optužbama odgovorio Stranci za BiH, spomenuo i Copperfielda

Denis Zvizdić optužbama odgovorio Stranci za BiH, spomenuo i Copperfielda

Denis Zvizdić, zamjenik predsjednika Naroda i pravde za N1 je govorio o formiranju vlasti u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine i drugim aktuelnim političkim temama.

Prvo je Zvizdić govorio oposjeti SAD, sustetima koje je tamo imao kazavši da vlast koja je formirana na nivou Vijeća ministara BiH mora prvo ispuniti očekivanja u našoj zemlji a onda i drugih među njima i zvaničnika SAD-a. Najvažnije je, kaže Zvizdić posvetiti se reformama koje će značiti bolji život građana.

“Nova koalicija mora isporučiti one zakone koji su na evropskoj agendi BiH”, objasnio je Zvizdić i dodao da su to Zakoni o sukobu interesa, sudovima, VSTV-u i drugim.

Najava Košarca o novim blokadama

Nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac zaprijetio blokadom svih projekata u Federaciji ukoliko se do četvrtka na Vijeću ministara ne nađe saglasnost za izgradnju istočne interkonekcije, Zvizdić poručuje da o gasu se trebaju baviti stručni ljudi.

“Struka pa politika”, kazao je Zvizdić i naveo da je prvo bitno da usvojimo zakone koji su bitni na EU putu odnosno one gore ranije pomenute pa onda da se raspravlja i o gasu.

Kada je riječ o blokadama iz RS, građani za njega u ovom bh. entitetu ne znaju šta blokade zaprave donose.

“Građani nisu adekvatno informisani”, kazao je Zvizdić pojasnivši da su zbog blokada blokirani višemilionski projekti koji su zapravo bitni za građane.

Zakon o nepokretnoj imovini RS

Zakon o nepokretnoj imovini RS će biti oboren na Ustavnom sudu BiH, kategoričan je Zvizdić.

“Slijedom ranije odluka nije teško pretpostaviti kako će Ustavni sud djelovati odnosno da će ovaj zahtjev biti prihvaćen”, naveo je Zvidzić.

Poruka za Stranku za BiH

Nakon što je Stranka za BiH poručila da neće podržati vladu koja nije prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH, Zvizdić je na ovakav stav stranke koja zajedno sa NES-om unutar Osmorke ima kontorlni paket od 10 glasova odnosno bez kojih Osmorka ne može formrati vlast, odgovorio optužbama.

“Ja bi volio da su te stranke ranije reagovale i da su naprimjer rekle da ne žele da jedan glas koji im je dala SDA za izbor delegata u Klubu Bošnjaka Domu naroda zato što taj delegat nije izabran sa legalnom procedurom”, kazao je Zvizdić.

Zvizdićeve optužbe

No nije Zvizdić stao samo na optužbama na račun SBiH. SDA je optužio da je mahinacijama stekla kontrolni paket u federalnom Klubu Bošnjaka, te je optužio i Centralnu izbornu komisiju BiH.

“Istovremeno pozivati se na volju Bošnjaka koja je došla iz dva Kinder jajeta sa opet vrlo sumnjivim načinom izvlačenja. Postoji vrlo dobra šala na medijima da je Copperfield tražio da mu CIK otkrije način izvlačenja iz Kinder jajeta. Tako da mi onda ne možemo govoriti o pravoj istinskoj Bošnjačkoj volji”, objasnio je Zvizdić.

SDA nema legalnu izabranu volju u Klubu Bošanjaka a mi imamo realnu parlamentarnu većinu, naveo je Zvizdić i uputio poziv Christianu Schmidtu da upotrijebi bonske ovlasti i, kako kaže, spriječi blokadu SDA u formiranju federalne vlasti jer Trojka plus i HDZ imaju većinu.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments