HomeNOVOSTIBIHDRAGAN ČOVIĆ OTKRIO KARTE: "E, to tako neće ići, rekao sam Izetbegoviću,...

DRAGAN ČOVIĆ OTKRIO KARTE: “E, to tako neće ići, rekao sam Izetbegoviću, ako hoćete građansko u Federaciji, onda napravite dvije federalne…“

Lider HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović komentirao je izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako su Hrvati prezastupljeni u Federaciji BiH.

-Hrvatski iz Federalnog proračuna povlače tek 7 posto sredstava što je mnogo manje nego što nam pripada. I dužnosnika u FBiH imamo puno manje nego što nam pripada. U Federaciji imate bar desetak ministarstava i agencija u kojima nemate ni jednog Hrvata, ili po jednog kojeg su doveli za pokazati, kazao je Dragan Čović.

Dodao je, gostujući u Dnevniku plus RTV Herceg Bosne, kako je odgovarajuća nacionalna zastupljenost Hrvata samo u institucijama na čijem su čelu Hrvati.

-Ravnotežu smo uspjeli očuvati u ministarstvima na čijem su čelu Hrvati, to su kultura, financije, pravda, prostorno uređenje, promet, kazao je Čović.

Upitan zbog čega Izetbegović stalno onda ističe kako su Hrvati prezastupljeni, Čović je kazao kako to čini da bi poslao poruku “Evo, pogledate, dali smo im i previše, ne trebamo im više davati”.

– Nitko ništa nama ne treba davati ni Izetbegović, ni bilo tko drugi. Mi tražimo samo ono što nam po Ustavu pripada, kazao je Čović te dodao “kako je cilj bošnjačke politike ovladati Klubom Hrvata Parlamenta FBiH, kako bi se uz pomoć jedne trećine u hrvatskom klubu izabrane od strane Bošnjaka ovladali cijelom Federacijom”.

-E to tako neće ići, kazao je Čović ustvrdivši kako je cilj bošnjačke politike da Federacija BiH izgleda kao glavni grad Sarajevo.

-Oni se vole hvaliti kako imaju džamiju, katoličku katedralu, pravoslavnu crkvu, a u Sarajevu danas živi manje od 5 posto nebošnjaka, kazao je Čović.

Kazao je kako se 97 posto dužnosnika u predstavnička tijela bira po građanskom modelu, a samo tri posto po etničkom.

– Ja sam im rekao, ako hoćete građansko u Federaciji, napravite onda dvije federalne jedinice, kazao je Čović.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments