HomeNOVOSTIBIHDŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ PISALI SVJETSKIM ČELNICIMA: “Dodik je krenuo u rušenje, njegove...

DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ PISALI SVJETSKIM ČELNICIMA: “Dodik je krenuo u rušenje, njegove najave nisu problem samo BiH, već sveukupnog evropskog mira i…”

Pismo je navodno upućeno prije dvadesetak dana i po svemu sudeći dalo je određene rezultate. Njemačka je sve glasnija u zagovaranju sankcija Dodiku, a pojačane su i aktivnosti SAD-a dolascima Escobara i Cholleta, dok Britanija najavljuje da će od NATO-a tražiti slanje trupa u BiH

Članovi Predsjedništva BIH Šefik Džaferović i Željko Komšić uputili su pismo šefovima država i vlada koje sudjeluju u Vijeću za implementaciju mira (PIC). Pismo je otišlo na adrese predsjednika SAD Joea Bidena, predsjednika Francuske Emanuela Macrona, britanskog premijera Borisa Johnsona, predsjednika Rusije Vladimira Putina, turskog predsjednika Redzepa Tayipa Erdogana, kanadskog premijera Justina Trudeaua, predsjednika Njemačke Frank Walter-Steinmeiera, premijera Japana Fumio Kishide, Sergia Mattarelle predsjednika Italije te predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Vijeća Evrope Charlesa Michela.

Pismo je, kako pišu Vijesti.ba, upućeno prije dvadesetak dana i po svemu sudeći dalo je određenih rezultata u određenoj mjeri. Njemačka je sve glasnija u zagovaranju sankcija Miloradu Dodiku, a pojačane su i aktivnosti SAD-a dolascima Gabriela Escobara i Dereka Cholleta, dok Britanija najavljuje da će od NATO-a tražiti slanje trupa u BiH.

Vijesti.ba su objavile sadržaj pisma koje možete pročitati u nastavku:

“Bosna i Hercegovina prolazi kroz najtežu sigurnosnu krizu od kraja rata. Unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska ugrožen je ustavni poredak i mir u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik već tri godine, u manjoj ili većoj mjeri, drži institucije Bosne i Hercegovine u stanju blokade. U proteklim sedmicama krenuo je u poduhvat rušenja državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Ove državne institucije su uspostavljene kroz mukotrpan proces provedbe Dejtonskog sporazuma u proteklih 26 godina. Zahvaljujući njima očuvan je mir u našoj zemlji i nakon povlačenja međunarodnih vojnih trupa. Udar na institucije je udar na same temelje stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini.

Najava člana Predsjedništva BiH Dodika da će, protivno Ustavu BiH, ponovo formirati Vojsku Republike Srpske i napasti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja direktan put u eskalaciju.

Ovakve najave nisu problem samo Bosne i Hercegovine, već sveukupnog evropskog mira i sigurnosti.

Uzimajući u obzir da je Vaša država članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, pozivamo Vas da posvetite pažnju sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini te da koristeći svoj autoritet doprinesete zaštiti Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i mira u ovom dijelu Evrope”.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments