HomeNOVOSTIBIHFranz: Dodikovo djelovanje prijeti ne samo BiH, već i cijelom Zapadnom Balkanu

Franz: Dodikovo djelovanje prijeti ne samo BiH, već i cijelom Zapadnom Balkanu

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz sastao se u Evropskom parlamentu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, a razgovarali su o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Tom prilikom je zastupnik Evropskog parlamenta izrazio bezrezervnu podršku državnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

“Najoštrije osuđujem podjele Milorada Dodika iz Republike Srpske i pozivam ga da prestane sa svojim blokadama i secesionističkim djelovanjem s ciljem destabilizacije i konačnog cijepanja države Bosne i Hercegovine. Pozivam ga da poštuje Daytonski sporazum, a time i nadležnosti na državnom nivou u oblastima pravosuđa, vojske, poreza, telekomunikacija i granične policije, da spomenemo samo neke”, navodi Franz u svojoj izjavi.

Nakon sastanka s članom bh. Predsjedništva istakao je da Dodikovo djelovanje prijeti ne samo Bosni i Hercegovini, već i cijelom Zapadnom Balkanu, ali i Evropskoj uniji.

Upozorio je da ovakve aktivnosti riskiraju da izmaknu kontroli, što bi moglo dovesti do sukoba. To ne može biti u interesu EU i njenih institucija.

“Potrebna nam je stabilnost i poštovanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, naglasio je on.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i Kosovom ponovio je da se i ostale potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma, Srbija i Hrvatska, moraju pridržavati onoga što su potpisale.

“Očito je da i određene političke snage u zemlji članici EU, Hrvatskoj imaju potencijalno destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je apsolutno neprihvatljivo”, ocijenio je Franz.

Za dizanje tenzija optužio je između ostalog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji na sve načine pokušava destabilizirati EU, koristeći svoju polugu s predsjednikom Lukašenkom u Bjelorusiji, s predsjednikom Vučićem u Srbiji, pa čak i s nekim državama članicama EU.

“EU se mora odlučno suprotstaviti svim tim napadima. Ovdje se radi o miru u Bosni i Hercegovini i na cijelom zapadnom Balkanu te u konačnici stabilnosti i prosperitetnoj budućnosti Evropske unije. Stoga moramo djelovati, i to odmah”, upozorio je Romeo Franz.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments