HomeNOVOSTIBIHNARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE OBJAVILA DOKUMENTE: Dodik ruši SIPA-u, Obavještajnu službu, Oružane...

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE OBJAVILA DOKUMENTE: Dodik ruši SIPA-u, Obavještajnu službu, Oružane snage i UIO

Četiri informacije i jedna deklaracija se odnose na oduzimanje nadležnosti državi Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane i sigurnosti, pravosudnim institucijama i u oblasti indirektnog oporezivanja. Sastavni dio ovih dokumenata su i zaključi koji bi trebali biti razmatran na sjednici NSRS koja će, vjerovatno, biti održana u decembru.

Narodna skupština Republike Srpske objavila je ključne dokumente koji će biti razmatrani na posebnoj sjednici, a koji se odnose na “prenos” nadležnosti na nivoa BiH na nivo tog entiteta. U pitanju je pet dokumenata koje su predložili klubovi vladajućih stranaka u RS-u. Četiri informacije i jedna deklaracija se odnose na oduzimanje nadležnosti državi Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane i sigurnosti, pravosudnim institucijama i u oblasti indirektnog oporezivanja. Sastavni dio ovih dokumenata su i zaključi koji bi trebali biti razmatran na sjednici NSRS koja će, vjerovatno, biti održana u decembru. Sve materijale možetepronaži na ovom linku.

“Narodna skupština RS povlači saglasnost koju je Zaključcima NSRS od 25. februara 2004. godine dala Vladi RS za potpisivanje Sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje VSTV-a BIH”, navedeno je u u prvom Zaključku u okviru informacije o prenosu nadležnosti u oblasti pravosuđa koju u cjelosti možete pročitati klikom ovdje.

Dalje, NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na taj Sporazum, te nalaže Vladi da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje zakon o VSTV-u Republike Srpske.

Kada se usvoje ti zakoni, državni zakoni će prestati da važe na teritoriji Republike Srpske.

Skoro identični zaključci su predloženi i u okviru Informacije o prenosu nadležnosti u vezi sa pitanjima iz oblasti odbrane i sigurnosti.

“NSRS zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputio na razmtranje i usvajanje NSRS zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti”, navedeno je u trećem predloženom zaključku.

Sličnim zaključcima se reguliraju i pitanja u vezi sa indirektnim porezima, odnosno pitanja iz nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH, piše Istraga.ba.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments