HomeNOVOSTIBIHIzetbegović o vojnom kapacitetu BiH: Napravili smo svoju pušku, dronovi su u...

Izetbegović o vojnom kapacitetu BiH: Napravili smo svoju pušku, dronovi su u razvoju…Imamo namjensku kakvu nikad nismo imali

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović tokom svog jučerašnjeg gostovanja na televiziji Hayat govorio je i o vojnom kapacitetu BiH i stanju u namjenskoj industriji.

Govorio je to Izetbegović iz perspektive mogućeg sukoba. Kaže da onaj koji bi napao BiH ne bi se baš proveo.

“Taj neko bi se mogao samo unesrećiti, mogu nas jako unesrećiti u BiH, uključujući i Srbe ako se upuste u takve stvari. Kada nije moglo 1992. godine u onoj konstalaciji odnosa odbraniti, negdje 1994. godine postati dominantna vojna sila Armija RBiH, što je čudo zaista, zašto se ne bi danas mogla odbraniti, kada jedini legitmitet imaju ove institucije i kada smo mi daleko snažniji, nego što smo bili 1992. godine, kada put prema svijetu nije zatvoren, mislim da neko ko se upusti u takvu stvar, da će se debelo pokajati i dobro iznenaditi, ako krene u tom smjeru, a ne bih rekao da će krenuti. Jednostavno nema naboja u narodu za takvo nešto. Šta recimo, srpskom narodu nedostaje u BiH pa da bi obukao čizme, uzeo pušku i u blatnjavi rov, zašto bi to uradili. Prije će se desiti da sklone lidera koji ih u tom ludom smjeru vodi, a Bošnjačkom narodu ako pokušati dovesti Srbiju tu na Darivu i srušiti im ponovo džamije po RS, dalje ih reducirati, mislim da će Bošnjaci biti natjerani i svi bosanski patriote uz zid i da će to morati braniti. Ne mogu pristati ni na što, osim Save i Drine. To je naš trokut i u njemu ćemo živjeti, nadam se u miru sa svim ostalim”, rekao je Izetbegović.

O vojnoj sposobnosti BiH, lider SDA govori da sada imamo jaku namjensku industriju, kakvu ranije nikada nismo imali.

“Sve što sam ranije rekao je glavna. Dakle, legitimitet neke vojske koja broji 8.000 vojnika, i koja nema nikakvu posebnu opremu, ima stotinjak tenkova, protuzračnu odbranu, imamo nešto što jednoj vojsci od 8.000 pripada. Sve to bi se jako brzo dopunjavalo. Imamo jaku, dobru namjensku proizvodnju, kakvu nikada nismo imali. Proizveli smo vlastitu pušku, kojom možemo jako brzo naoružati 100 ili 200 vojnika, dakle dronovi su u razvoju, radimo stvari koje nas sigurno mogu učiniti opasnim u odbrani zemlje. Ne bi taj sukob, ne dao Bog, ne volim o njemu ni pričati, nastao naglo. Tada bi se morala uvesti vojna obuka, dignuti rezervni sastav, dopuniti i braniti jednostavno svoju zemlju, kao što se mačka brani kada je satjerate u ugao i odbranili bi je”, dodaje između ostalog Izetbegović.

Raport

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments