HomeNOVOSTIBIHKajganić: Dodika ne poznajem, profesionalac sam u potpunosti

Kajganić: Dodika ne poznajem, profesionalac sam u potpunosti

Milanko Kajganić v.d. glavnog tužioca Tužilastva BiH u intervjuu za N1 je govorio o svojim planovima za budući rad ove institucije, iskustvu koje ima u ovom poslu i izazovima s kojima se susreće.

“Shvatam interes javnosti s obzirom na činjenicu da sam v.d. na funckiji institucije koja je jedna od najznačajnijih u BiH i iz tog razloga trudim se da javnost upoznam o samoj instituciji i odgovorim na neka ključna pitanja koja se promajavaju kroz javni prostor i zato se odazivam na pozive novinskih kuća kako bih obrazložio sve ono što planiram da radim u narednom periodu“, kazao je Kajganić na početku razgovora.

Mnogo je nagađanja bilo o tome “čiji je čovjek”, na šta je Kajganić kazao da je sam svoj.

“Sam sam svoj, ja sam profesionalac u potpunosti. Ja ne planiram ništa drugo da radim u svom životu, osim da budem tužilac. To je jedini posao koji mene trenutno interesuje, odgovorio sam na bezbroj upita o konstatacijama o kojima me sada pitate. Odgovorio sam da sam imenovan na poziciju tužioca Tužilaštva u mandatu kada je predsjednik VSTV-a bio Milorad Novković. Nemam nikakvih relacija sa bilo kim van pravosuđa“.

Pitanje novinara bilo je u smislu da se “biografija Kajganića vezuje sa periodom kada Dodik dolazi na vlast”, na šta je kazao:

“Prije dolaska u Specijalno tužilaštvo RS radio u MUP-u RS do 1. januara 2007. Nakon toga sam bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu i tadašnje Specijalno tužilaštvo RS je nakon formiranja popunjeno tužiocima koje je izabrao VSTS, tako da zaista gospodina Dodika lično ne poznajem, nismo ni u kakvom kontaktu. To je to što se tiče tog odnosa. Već sam odgovorio na pitanja koja se tiču eventualnog odnosa sa gospodinom Milanom Tegeltijom. Kažem, imenovan sam prije toga na poziciju. Smatram da nisam mlad, nego da sam u najboljim godinama i iz tog sam prihvatio da vršim dužnost glavnog tužioca do izbora jer smatram da imam energije i znanje“.

Kandidatura za poziciju glavnog tužitelja? Zna li se kada je konkurs?

“To su pitanja za VSTS, ja apsolutno ne razmišljam o tome, ne znam ni u naznakama niti sam razgovarao sa bilo kim na te teme. Ja sam preuzeo dužnost vršioca dužnosti i glavnog tužioca i sada sve radim u tom smjeru da tužilaštvo funkcioniše. Kada sam prihvatio dužnost v.d. upoznao sam Predsjedništvo VSTS da smatram da treba da radim ovaj posao dok imam podršku VSTS. Kada uvidim da nemam podršku ili kada budem uvidio da postoje ozbiljne kritike na moj rad i koje su objektivne prirode, ja ću se ponašati u skladu sa tim. Funkcija kao funckija me ne interesuje u bilo kojem smislu. Nisam odlučio da li ću se kandidovati, odlučiću onda kada bude raspisan konkurs i u skladu sa tim kako će stajati moja podrška u Savjetu u smislu da li će biti javnih kritika na moj trenutni rad, da li sam nešto pogrešno uradio i da li sam nešto mogao uraditi a nisam uradio“, dodao je Kajganić.

Nepovjerenje građana u pravosuđe, odakle ćete krenuti?

“Dužnost sam preuzeo u četvrtak, u petak ujutro sam krenuo da radim, na način da sam izvršio preraspodjelu rukovodilaca odjela, znači dva odjela koja imamo u Tužilaštvu BiH. Onda sam zajedno sa kolegama izvršio preraspored samih tužilaca, na način da smatram da trebamo napraviti raspored onako kako je to najefikasnije i da svakom tužiocu u Tužilaštvu BiH, a ima nas 58“.

Odnosi sa Gordanom Tadić?

“U korektnim smo odnosima, razgovarali smo, nema razloga da ne razgovaramo. Samo da završim, planiramo da napravimo raspored tužilaca onako kako bi bilo najefikasnije za rad Tužilaštva. Ja sam poslije toga zajedno sa saradnicima obavio razgovore sa direktorima policijskih agencija i najznačajnijih agencija u BiH koje nam mogu pomoći u prioritetima u radu, a prioriteti su predmeti ratnih zločina i visoke korupcije”, poručio je v.d. Tužilaštva BiH.

Imao je sastanak i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS, a planira da se sastane sa svim glavnim tužiocima u BiH.

“Poslije toga sam imao sastanak sa glavnom tužiteljicom KT KS i sa njenim saradnicima i na tim sastancima mi razgovaramo kako unaprijediti saradnju. Ključ svega zašto se javljalo određenh upita i nejasnoća kada je u pitanju rad Tužilaštva jeste činjenica da neki predmeti duži vremenski period budu u Tužilaštvu, da ne bude donesena tužilačka odluka. U tom smjeru ja planiram da razgovaram sa svim tužiocima u BiH i dogovorimo brže modalitete rješavanja nadležnosti nad određenim predmetima. Nećemo zadržavati predmete koji nisu iz naše nadležnosti“.

Kada je riječ o primopredaji dužnosti, kazao je da sa Tadić nije imao problema kada je preuzimao dužnost.

“Ja sam sa gospođom Tadić izršio primopredaju kabineta na način da sam preuzeo Tužilaštvo u potpunosti. Nisam našao neke predmete koji nisu zavedeni, mi nismo imali probleme prilikom preuzimanja dužnosti, gospođu Tadić sam već rasporedio u jedan Odsjek. Trenutno je raspoređena u Odsjek za terorizam. Radit će predmete i zadatke koji se sortiraju u taj odsjek“.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments