HomeNOVOSTIBIHKomšić o Dodikovoj taktici za rušenje “Inzkovog zakona”

Komšić o Dodikovoj taktici za rušenje “Inzkovog zakona”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zaključio je kako je njegov kolega Milorad Dodik izazvao krizu kako bi oborio “Inzkov zakon” kojim se zabranjuje negiranje genocida. Iako je Dodik imao dosta uspjeha ranije u “političkoj trgovini”, ovaj put nije našao sagovornike u međunarodnoj zajednici, ocijenio je Komšić, što ga je nagnalo da još više “diže ljestvicu”.

Šta je bilo na sastanku s Borrellom?

Ne moram učestvovati u Dodikovim vrijeđanjima. On pominje “muslimani” za Bošnajke itd. Ako Borrell mora, ja ne moram slušati.

Zašto niste otišli na Samit nesvrstanih u Beograd, na sastanak sa Lavrovim?

Nakon ponižavanja BiH od Lavrova, zar mislite da treba da se sastanem s njim? Mi smo željeli imati korektne odnose sa Rusijom. Oni se dosta čudno ponašaju. Rusija se ne pita ništa oko našeg NATO puta.

Ali pita se u vezi s EUFOR-om?

Da sam na njihovom mjestu dobro bih razmislio o EUFOR-u. Ako ne bude EUFOR-a, onda se vraća NATO. Ja sam potvrdio da ću doći u Beograd, ali nakon hapšenja Vranja nije bilo smisla da učestvujem. I sada vidim da je dobro što nisam otišao. Mislim da bi mi bilo mučno u Beogradu kad vidim šta radi Vučić u priči oko nesvrstanih. Tito se okreće u grobu kada vidi šta Vučić radi.

Reakcija na puštanje Vranja?

To je jedan bahati odnos srbijanske vlasti. Ne znam ko je povlačio taj potez da se uhapsi. Da li je to radila samo policija kojom komaduje Vulin ili je bio sud i tužilaštvo. Oslobađanje govori ko odlučuje, njemu je bilo produžen pritvor, a onda je pušten na slobodu.

Da li su na sceni političke igre?

Da. Ovo pokazuje da su policija i pravosuđe u Srbiji u službi politike.

Vaš komentar na odluku NSRS da se ide u osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS?

Dodik je u cijelu priču ušao poučen svojim iskustvom. On kad je ranije blokirao dolazili su mu stranci na pregovore. Po prvi put se desilo da neki od stranaca neće da učestvuju sa takvim balkanskim banditom. Ovo je šibicarska politika – evo ja ću napraviti problem, a oni će doći da trguju. On je htio na ovaj način da obori Inzkov zakon, od toga nema ništa, i kako nije našao sagovornika krenuo je da diže ljestvice. On se nada da će ga neko iz Washingtona ili Bruxellesa sada nazvati i reći hajde malo ublaži…

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments