HomeNOVOSTIBIHKOVAČEVIĆ IMA SVOJU VERZIJU PRIČE: "Dodik je pitao Escobara za sankcije, a...

KOVAČEVIĆ IMA SVOJU VERZIJU PRIČE: “Dodik je pitao Escobara za sankcije, a on mu je rekao…”

Escobar je, kaže Kovačević, upoznat o postupcima koje RS planira da uradi u narednom periodu kako bi zaštitila ustavnu poziciju i vratila ono što joj po Ustavu pripada.

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević istakao je da su pred RS značajni dani i “da je ovo istorijski period u kojem RS ima jasnu, nedvosmilenu namjeru da se bori za svoju poziciju, ustavni položaj i da vrati nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju”.

Rezimirajući značaj sastanka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielom Escobarom sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Sarajevu, Kovačević je naglasio da je stav RS nepromijenjen i taj entitet ostaje pri tome da se stvari u BiH mogu rješavati samo unutrašnjim dijalogom, “dok predstavnici bošnjačkog naroda, poput Albanaca na Kosovu očekuju da neko drugi sa strane riješi njihove probleme i ispuni očekivanja”.

On je ponovio da je Dodik na sastanku sa Escobarom rekao da će RS poštovati važeći Ustav Bosne i Hercegovine, ali da ne može pristati na faktičko stanje koje je postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika i njihovih grubih intervencija u politički sistem u Bosni i Hercegovini.

Kovačević je dodao i da “RS neće više tolerisati ni pravno nasilje Ustavnog suda BiH koji sa troje stranih sudija i dvojicom sudija Bošnjaka konstantno preglasa Srbe i Hrvate”.

“Ono što je mogao čuti je nepokolebljiv stav Republike Srpske – Ustav ćemo poštovati ali ne i prihvatiti faktičko stanje u BiH postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika”, naveo je Kovačević.

Escobar je, kaže Kovačević, upoznat o postupcima koje RS planira da uradi u narednom periodu kako bi zaštitila ustavnu poziciju i vratila ono što joj po Ustavu pripada.

“Dodik je rekao da će RS povući saglasnost koju je nekada, pod velikim pritiskom, dala za formiranje Oružanih snaga BiH, ali i da je spreman da dozvoli jedan vremenski period za razgovore u pokušaju da se dođe do rješenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve. Ukoliko ne bi došlo do dogovora, RS bi formirala svoju Vojsku. O svim drugi stvarima, fiskalnom sistemu i pravosuđu, ići ćemo u Narodnu skupštinu i veoma jasno završiti procedure”, rekao je Kovačević za Sputnjik.

On je naveo da nema govora o razumijevanju Escobara za sve stavove RS, ali je činjenica da su oni potpuno pogrešno bili informisani, te da se poslije jasno izrečenih stavova Milorada Dodika, situacija se polako mijenja.

Prema njegovim riječima, Escobar na sastanku sa Dodikom nije prijetio sankcijama, nego je fokus stavio na ekonomske inicijative i mir u regionu.

Escobar, kaže Kovačević, nije nastupio ni sa kakvom grubošću, a priča o sankcijama koja je pratila njegove javne nastupe nije se našla na stolu.

On je naveo da je Escobar na Dodikovo pitanje o sankcijama rekao da sankcije nisu najbolje rješenje i da je to nešto što može da remeti ekonomski napredak ovih prostora koji je od suštinskog značaja.

Kovačević je rekao da je Dodik upoznao Escobara o inicijativi da se BiH priključi “Otvorenom Balkanu”, kao i reakciji predstavnika bošnjačkog konstitutivnog naroda koji su u tome prepoznali nekakvo srpsko povezivanje i srpski svijet.

“Dodik je naglasio da RS nikada nije bila zatvorena za ekonomske inicijative ne samo u regionu nego i u BiH, da je uvijek glasala za sve ekonomske projekte u BiH ali da su nažalost veoma često ti projekte bivali blokirani iz Federacije”.

On je naveo da je Dodik upoznao Eskobara o činjenici da je preko 200 odluka o koncesijama doneseno u Federaciji BiH i da Srpska nikada nije pravila problem, dok značajnu regionalnu inicijativu Hidroelektranu “Buk Bijela” koja bi zajedničkom investicijom Republike Srbije i RS trebalo da bude realizovana – Bošnjaci blokiraju.

– Predsjednik je pitao: “Kakva je to ekonomija i kakva je to priča o ekonomiji” – dodao je Kovačević.

Kada je riječ o visokom predstavniku, Kovačević je rekao da su stavovi tu jasni i da je kratko spomenuto da se stav oni u vezi s tim neće promijeniti.

Na pitanje koliko silazak Escobara u civilni sektor, kao i priznanje da ima komunikaciju sa opozicijom u Srpskoj razobličava ne samo namjere SAD već i poslušnike u BiH, Kovačević kaže da su se poklopila priznanja Escobara da ima određenu komunikaciju sa određenim političkim predstavnicima u Srpskoj sa izostankom opozicije na glasanju povodom odluke o vetu koju je donio Milorad Dodik.

“Na ovaj način opozicija iz RS je omogućila Bošnjacima da donose odluke na štetu Srpske i da je preglasavaju. To su stvari koje imaju za namjeru da oslabe pozicije RS i generalno srpskog naroda. Mi u svakom mogućem trenutku pozivamo predstavnike opozicije da budemo jedinstveni po ključnim pitanjima”, naveo je Kovačević.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments