HomeNOVOSTIBIHMađarski šef diplomatije: Nismo za sankcije, Orban ubrzo dolazi u Sarajevo

Mađarski šef diplomatije: Nismo za sankcije, Orban ubrzo dolazi u Sarajevo

Nakon što su mediji objavili kako je Njemačka na sastanku političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije zatražila uvođenje sankcija protiv zvaničnika u entitetu Republika Srpska, te da se Budimpešta usprotivila toj inicijativi, šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto u ekskluzivnom intervjuu za BHT1 kaže da njegova zemlja smatra kako sankcije nisu alat broj jedan, jer sve dosadašnje sankcije koje je uvodila Evropska unija nisu postigle rezultate. Također je kazao kako je premijer Viktor Orban potvrdio kako narednih dana dolazi u Sarajevo.

“Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Evropske unije. Po onome što sada vidim jedini alat evropske vanjske politike postaju sankcije. Šta god se desi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Brisela su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama”, kazao je on.

“Naprotiv, postignuti su drugačiji rezultati od očekivanih. I zato mislim da su konsultacije i dijalog mnogo važniji i bolji način da se upravlja različitim stvarima. Generalno, nismo razgovarali samo o pitanjima BiH, nego smo razgovarali cijelom Zapadnom Balkanu. Mislim da je situacija ovdje dosta tužna, ne zbog vas, nego zbog nas, zbog EU. Jer EU je jako spora, izuzetno spora i ne prihvata integracije. Proširenje EU se treba ubrzati, u suprotnom ćemo izgubiti zamah, jer u geopolitici ne postoji vakuum, neko ce ući, neko će zauzeti našu poziciju. Kada razgovaramo o Zapadnom Balkanu sa ministrima vanjskih poslovca EU većina kolega se žali na činjenicu da postoje drugi akteri”, kazao je Peter Szijjarto.

Do sada moguće sankcije protiv Dodika su tek spominjane u nekim političkim izazovima, naglasio je za BHRT.

“Nije došlo nekog konkretnog političkog prijedloga, nije ponuđen nikakv nacrt, tako da ne postoji neki problem kome ćemo se protiviti. Mi smo samo jasno rekli da ne mislimo da su sankcije alat broj jedan u takvim situacijama, jer opet podsjećam na došadasnja iskustva. Sankcije koje je nametala EU nisu bili nikakvi rezultati. Ono sto ja mislim da treba uraditi, i to sam savjetovao kolegama, da dođete u BiH, razgovarate sa dužnosnicima u Sarajevo i Banjaluku i pokušate razumjeti kakva je situacija i ponudite pomoć i rješenje”, naveo je mađarski šef diplomatije.

Drago nam je da možemo razgovarati sa sve tri strane u Bosni i Hercegovini i ponuditi pomoć u rješenju nekih problema, kazao je Szijjarto.

“Za nas je od vitalnog značaja da Bosna i Hercegovina bude sigurna i stabilna zemlja. Mislim da stabilnost ili nestabilnost Zapadnog Balkana određuje i našu sigurnosnu situaciju. Mislim da EU ima jedinstvenu priliku na ovom prostoru, ali ako ne krene odmah sa rješavanjem i naprijed ta prilika će se izgubiti”, istakao je Peter Szijjarto govoreći o odnosu EU prema Zapadnom Balkanu.

Orban uskoro dolazi u posjetu Sarajevu
Na pitanje BHRT-a da li je posjeta premijera njegove zemlje Viktora Orbana članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u RS bila poluprivatna ili privatna, on je istakao da se radi o radnoj posjeti.

“To je bila radna posjeta. Premijer je bio pozvan, i kada ga god neko pozove on dođe. Danas je mene Tegeltija pozvao i predao poziv za premijera, te ga pozvao u Sarajevo. On će doći narednih dana u Sarajevo i sastat će se sa zvaničnicima”, kazao je Peter Szijjarto.

Prema onome što je Sijarto izjavio za BHRT, Orban bi u narednom periodu trebao posjetiti Sarajevo i sastati se između ostalog sa sva tri člana Predsjedništva.

“On je od svoga kolege premijera, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara dobio poziv i prihvatio ga je, što je i meni potvrdio”, naveo je na kraju Szijjarto.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments