HomeNOVOSTIBIHMASKE SU PALE: Pogledajte koga je Dragan Čović okrivio za najveću političku...

MASKE SU PALE: Pogledajte koga je Dragan Čović okrivio za najveću političku krizu u posljednjih 25 godina i kako je reagirao na pitanje je li on RUSKI ČOVJEK (VIDEO)

O najvećoj političkoj krizi od Daytona Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH govorio je na zagrebačkoj Nova TV.

Dragan Čović je govorio o Schmidtovom izvještaju, te komentirao zapaljivu retoriku Milorada Dodika,

“Višeslojno je, ali nije objektivno. Ako analizirate prethodna izvješća koja je podnosio prethodni visoki predstavnik, vidjet ćete otprilike ista razmišljanja, osim što sada malo više ima retorike koja podsjeća na neko ratno predvrijeme, tako da već dugo komuniciramo s visokim predstavnicima. Izvješća piše uvijek ista skupina ljudi koja već petnaestak godina sjedi u Uredu OHR-a u Sarajevu i ta izvješća se ponavljaju po špranci koja je napravljena već duže vrijeme. Ovaj put su oni morala biti podijeljena na drugačiji način, Gospodin Schmidt nije dobio priliku da se obrati Vijeću sigurnosti, tako da dolazi jedno novo vrijeme kad je u pitanju OHR.

“Dva puta sam službeno razgovarao s gospodinom Schmidtom i mislim da ima dobru sliku o stanju u BiH, a koliko on kao pojedinac može napraviti, to je drugi par rukava“, kazao je Čović, a onda pred kamerama prvi put otkrio koga smatra za krivca za najveću političku krizu u zadnjih 25 godina.

https://youtu.be/llgsTkN_SDM

Zanimljivo je da za razliku od Čovića ambasador Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović podržava OHR.

Naime, Šimonović je sinoć kazao pred Vijećem sigurnosti UN-a da ta susjedna država podržava nastavak mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Također, dodao je da podržava rad Ureda visokog predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

No, vratimo se Čovićevom nastupu pred kamerama.

Na pitanje ruši li onda Dodik BiH, kao što tvrdi Schmidt, predsjednik HDZ-a BiH je odgovorio kako bi se sve lako riješilo kada bi Dodik bio glavni problem BiH.

“Mislim da su problemi mnogo složeniji, da je izvorište pravih problema mnogo dalje od Dodika, ako želimo riješiti krizu, onda moramo riješiti osnove funkcioniranja pravne države BiH. kad su Hrvati u pitanju, zadnjih pet-šest godina moramo se boriti za očuvanje svog integriteta“, kazao je Dragan Čović.

A, onda je uslijedilo pitanje je li Dragan Čović „ruski čovjek“.

Lider HDZ-a BiH promijenio je atrikulaciju, počeo nervozno i ubrzano mahati rukom, te u vlastitoj nemoći ponovo pronašao „krivca“ za takve tvrdnje.

https://youtu.be/llgsTkN_SDM

Dragan Čović, predratni Jugoslaven, kako se sam izjašnjavao, potpisivao se ćirilicom i bio član partije, a obnašao je najviše funkcije u najvećem bh. vojno-industrijskom kombinatu „Soko“ iz Mostara. Čović na funkciju direktora u „Sokolu“ u bivšem sistemu nikako nije mogao doći, a da nije bio provjeren kadar, stoga i ne čudi ovakva reakcija danas prvog u Hrvata, a nekada provjerenog partijskog kadra Dragana Čovića.

(SB)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments