HomeNOVOSTIMesić: "Čović je razbijač BiH"; Čanak: "Od Dodikovih prijetnji nema ništa"

Mesić: “Čović je razbijač BiH”; Čanak: “Od Dodikovih prijetnji nema ništa”

“Ne znam šta je kraj, ali, koliko sam ja do sada pratio događanja na prostoru bivše Jugoslavije, kraj je obično takav da oni kojima su usta puna srpstva završe u Moskvi”, rekao je Čanak
U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li sadašnja kriza u Bosni i Hercegovini podsjeća na onu uoči početka rata 1992. godine.

Sagovornici su bili Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Bilo je riječi o tome koliko je sadašnja kriza opasna, da li je ona posljedica nezavršenih ratova koji su vođeni devedesetih godina, da li u Beogradu i Zagrebu postoje snage koje misle da se Bosna i Hercegovina danas može podijeliti, da li Aleksandar Vučić stoji iza namjere Milorada Dodika da ukine institucije na nivou Bosne i Hercegovine ili je to samo igra da se isproba dokle se može ići u osamostaljenju bh. entiteta RS.

Razgovaralo se i o tome zašto rukovodstvo Hrvatske, koje stalno ističe da je za jedinstvenu Bosnu u Hercegovinu, podržava Dragana Čovića i Milorada Dodika čiji potezi slabe državu, da li Rusija ohrabruje Dodika da izaziva krize u Bosni i Hercegovini i da li bi intervenisala da ga spasi, mogu li u Predsedništvu Bosne i Hercegovine biti oni koji je ne priznaju kao državu, kao i o tome da li će Dodik zavšiti u egzilu u Moskvi, kako tvrdi Nenad Čanak.

Arhitektura Evrope je osamostaljenjem Kosova završena

“Sadašnja kriza ima dosta sličnosti, ali nije toliko opasna koliko je bila ona devedesetih godina. Sličnost je utoliko što ovu krizu ne proizvode Bosanci i Hercegovci, već Zagreb i Beograd. Kako se vlada oficijelni Zagreb?

Oni kažu da priznaju postojanje Bosne i Hercegovine u njenim prirodnim, državnim granicama, ali prihvataju sve ono što govori Dragan Čović.

A to je jedan od razbijača Bosne i Hercegovine i saveznik drugog razbijača Milorada Dodika”, rekao je, između ostalog, Mesić za Radio Slobodna Evropa te dodao kako misli da međunarodna zajednica mora istupiti i otpustiti one koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu.

Nadalje je istaknuo da Bosna i Hercegovina nije izgrađena kao funkcionalna država zato što i u Federaciji i u RS-u postoje oni koji misle da se Bosna i Hercegovina može podijeliti.

“To bi bilo manje važno kad ne bi i u Zagrebu i u Beogradu bilo snaga, vrlo moćnih, koje misle da se Bosna i Hercegovina može podijeliti”, ocijenio je i dodao:

“Međunarodna zajednica je sada pozvana da kaže, ali učinkovito, da je arhitektura Evrope postavljena, da je osamostaljenjem Kosova ona završena.

Ostaje proces ujedinjavanja jer samo ujedinjena Evropa može biti veliki igrač u svijetu. Sve bi trebalo usmjeriti ka tom završnom cilju evropskog ujedinjenja.

Ali, nažalost, Evropa danas nema lidera. To su sve činovnici, a ne ljudi sa vizijom. U tome je cijeli problem.
Dodik je vrlo glasan, ali iza njega stoji samo režim u Srbiji.”

Kad je riječ o prijetnjama Milorada Dodika da će ukinuti zajedničku vojsku, pravosuđe i poresku upravu i prenijeti ih u nadležnost RS-a, Mesić kaže da je Dodik vrlo glasan, ali da iza njega ne stoji niko osim zvanične Srbije, odnosno režima u Srbiji.

Istakao je i da Dodik očekuje nekakvu pomoć od Beograda, ali da od toga nema ništa.

“To su prazne riječi, ali uznemiravaju ljude, a Evropa ne može sebi dozvoliti da neko uznemirava ljude na bilo kojem dijelu evropskog prostora… Dodik je došao u politiku voljom zapadnih zemalja jer je bio protiv Miloševićeve politike, a sada zastupa sve što je pokušao napraviti Milošević”, rekao je Mesić.

Na upit o aktuelnoj krizi u BiH, Čanak je kazao da ne misli da je ona opasna kao uoči početka rata u BiH, ali je i dodao da stvari koje tinjaju uvijek prijete da u nekom trenutku dođe do eksplozije.

“Mislim da je ovo što se sada događa posljedica nezavršenog rata u Bosni i Hercegovini. Da bi se rat završio, mora se znati ko je pobijedio, a ko je pobijeđen – i to ne u nivou koja je vojska pobijedila, nego koja je ideja poražena, koji je plan jedne ili druge strane uspio.

Inače, ja volim da RS nazivam sjeveroistočnom Bosnom i Hercegovinom jer priča o RS je velika prevara. Niti je to republika, niti je srpska. To je etnička odrednica koja je zloupotrijebljena”, ocijenio je Čanak.

O prijetnjama Dodika je rekao da zaboravlja da bi, ukoliko bi uradio to čime prijeti, potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma, a to su velike svjetske sile morali reagovati.

“On se uzda, i to ne krije, da će Rusija stati na stranu njegovih planova. Jer strateški interes Rusije je da Srbija, sjeveroistočna Bosna i Hercegovina i Crna Gora budu nepotopljivi nosači aviona i ruskih balističkih raketa u srcu Evropske unije. To je potpuno jasno. Dodik je u tom pogledu optimista i otuda njegova junačenja, što dovodi do rasta tenzija. Međutim, neće Rusija zbog RS da zarati s planetom. To može da misli samo naivan čovjek. Tim prije što je sada u toku gasni rat. Tako da mislim da od Dodikovih prijetnji nema ništa”, rekao je on.

Na pitanje hoće li Dodik ići do kraja, Čanak je rekao: “Ne znam šta je kraj, ali, koliko sam ja do sada pratio događanja na prostoru bivše Jugoslavije, kraj je obično takav da oni kojima su usta puna srpstva završe u Moskvi.”

“Tamo je završila porodica Milošević, osim Slobodana, koji je završio u Hagu. Tamo je završio i Veljko Kadijević koji za vrijeme rata bio sekretar za narodnu odbranu SFRJ. Zašto baš u Moskvi? Zašto baš Rusija prima takve političke emigrante? Pa zato što su za vrijeme svog političkog života radili za nju. I to je cijela priča. Mislim da Dodik već ima rezervni položaj u Beogradu, a siguran sam da je za svaki slučaj već napravio kombinaciju kako da pobjegne u Rusiju. A to što sada radi samo će ubrzati njegov hod prema kraju”, kaže Čanak.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments