HomeNOVOSTIBIHSRBIJI PRIJETE RAZORNI ZEMLJOTRESI: Nakon podrhtavanja u Mladenovcu svi strahuju

SRBIJI PRIJETE RAZORNI ZEMLJOTRESI: Nakon podrhtavanja u Mladenovcu svi strahuju

Zato, kako kažu, neophodno je pratiti situaciju pošto će naredni dani pokazati kako će se razvijati seizmološke aktivnosti u region Mladenovca.

Više od tri zemljotresa koji su pogodili u subotu Mladenovac je najjače podrhtavanje tla u Srbiji ove godine sa izmjerenih 3,7 stepeni Rihterove skale, a seizmolozi podsjećaju da je to u posljedne dvije decenije najveći zemljotres u okolini Beograda.

Zato, kako kažu, neophodno je pratiti situaciju pošto će naredni dani pokazati kako će se razvijati seizmološke aktivnosti u region Mladenovca.

Nijedan od tri zemljotresa na sreću nije izazvao oštećenja u Mladenovcu iako je posljednji u subotu oko 23.30 sati proizveo tutnjavu nalik vozu zbog čega su mnogi građani izletjeli napolje. Zemljotres se osjetio i u okolnim mjestima: Granice, Velika Krsna, Dubona, Nemenikuće, Međulužje, Bataševo, Vlaška, Sopot…Ali i u Smederevu.

Podsjećanja radi, najprije je u subotu ujutru u 8.13 sati zabilježen zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale, da bi se u 10.30 ponovo zatreslo tlo. Konačno, pola sata prije ponoći uslijedio je najjači udar.

Zemljotres u subotu uveče bio jači nego što se kasnije ispostavilo

U Republičkom seizmološkom zavodu ističu da je, prema prvim pokazateljima, zamljotres u subotu uveče u Mladenovcu bio i jači nego što se kasnije ispostavilo.

“U prvi mah automatski instrumenti su pokazali da je udar bio 3,9 stepeni Rihterove skale, ali je nakon finalne obrade registrovano 3,7 stepena. To nije zemljotres koji izaziva oštećenja, ali građani mogu da ga čuju i osjete pošto proizvodi tutnjavu i dovodi do zveckanja kućnih instrumenata koji nisu pričvršćeni”, naglašavaju u ovom zavodu.

Kako kažu, ne postoji mogućnost da se predvidi da li će nakon serije od tri zemljotresa doći do novog udara u region Mladenovca.

“Jedino što možemo da poručimo građanima je da u ovakvim situacijama budu smireni i ne paniče. Ponavljamo ovo nisu bili zemljotresi koji izazivaju oštećenja”, apostrofiraju u Republičkom seizmološkom zavodu.

Naredni dani ključni – bolje što je bilo tri zemljotresa

Kako će se seizmološke aktivnosti razvijati u okolini Mladenovca pokazaće naredni dani

“Ova tri zemljotresa u kratkom periodu pokazala su da je to područje u okolini Beograda ponovo oživjelo poslije 20 godina nakon zemljotresa u Barajevu koji je 2001. godine iznosio, također, 3,7 stepeni Rihtera. Posljednji zemljotres u Mladenovcu je najjači zemljotres od onih koji ne izazivaju oštećenja. Serija zemljotresa svjedoči da se na tim južnim padinama Kosmaja sakupilo seizmičke energije”, ističe seizmolog Slavica Radovanović.

Ona podvlači da bi zbog toga trebalo biti oprezan u narednom periodu.

“Svakako da je bolje što smo imali tri ovakva zemljotresa nego samo jedan jak. To pokazuje da postoji normalan razvoj seizmičke energije. Naredni dani otkrit će u kom smjeru će se odvijati situacija. Od zemljotresa u Barajevu početkom ovog vijeka nismo imali zemljotres takve magnitude u okolini Beograda. To znači da je taj prostor južno od Beograda oživio i da ga treba pratiti”, ocjenjuje Radovanović.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments